Izložba RETROSPEKTIVA Jagode Buić u Umjetničkoj galeriji BiH

Povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja Umjetničke galerije BiH 1.jula bit će upriličena izložba Retrospektiva Jagode Buić. Riječ je o izložbi tapiserija, kolaža i skulptura ove svjetski afirmisane umjetnice i dobitnice mnogih priznanja. Izložba je retrospektivnog karaktere, pa će tako od 1. jula do 20. augusta publici biti predstavljeni radovi koji su nastajali u posljednjih 40 godina.

 

Jagoda Buić

 

Dogodilo se u São Paulu 1975. kada su posjetioci bez daha prolazili kroz „crne prostore“ Jagode Buić, kroz Čarobnjakov ekspresivni vrt na međunarodnom bijenalu na kojem su se sudarili i suočavali oblici od vune i kostrijeti – i posmatrači s poremećenim i uznemirenim ambijentom. Kretali su se u čudu između neviđenih suprotnosti, između sna i jave, realnog i nadrealnog, shvatajući da je taj raspon bezgraničan. Kretanje između tih suprotnosti kao da je odražavalo stvaralačko kretanje Jagode Buić – njeno jednako postojanje u mislima i u onim davnim počecima euklidovske vizije svijeta i antičkih tkalja do ove nove modernosti njene tapiserije koja se sliva u slapovima, dokazujući da ta vunena nit postoji i u ovom našem svijetu, u ovom sada, u Jagodinom danu. Od tada, u onom ranije i u ovom sada-možemo reći da se u opusu Jagode Buić, u njoj samoj, kao u rijetko kojoj jugoslovenskoj stvarateljici, utjelovilo putovanje, napisao je Muhamed Karamehmedović o stvaralaštvu Jagode Buić.

 

Jagoda Buić rođena je u Splitu. Studirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti i dizajna te povijesti umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu. Diplomirala je na Akademie für angewandte Kunst u Beču. Umjetnica je sarajevsku izložbu posvetila Karimu Zaimoviću.

 

CB Jagoda Buic

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Upriličena promocija radova bh. umjetnika, dizajnera i FBL magazina