Izložba THE CHIT-CHATS u Galeriji Manifesto

Datum objave
14/06/2022

Galerija savremenih umjetnosti Manifesto vas sa zadovoljstvom poziva na otvorenje izložbe The Chit-Chats, koje će biti upriličeno 17. juna 2022. godine s početkom u 20 sati.

Izložba The Chit-Chats predstavljajući tri različite generacije umjetnica na Kosovu uspostavlja transtemporalnu komunikaciju o feminističkoj borbi. Sublimirajući različite feminističke kontra-narative i primjere ženskog (vizualnog) pisma, ova izložba nastoji pokrenuti javni razgovor o raznovrsnim oblicima represije patrijarhata na području Balkana, njenim posljedicama, ali i mogućnostima njenog dokidanja. Šta su bili, šta jesu, te šta bi mogli biti fiministički kontra-narativi, samo su neka od pitanja koja nameće ova postavka.

U okviru ove izložbe sarajevskoj publici se prvi put predstavljaju umjetnice Alije Vokshi, prva akademski obrazovana slikarica na Kosovu, umjetnički kolektiv Haveit, te mlade multimedijalna umjetnica Laureta Hajrullahu. Tim povodom, 18. juna u 16 sati, u prostoru Galerije Manifesto bit će upriličen razgovor sa umjetnicama.

Izložba The Chit-Chats dio je projekta kulturalne razmjene između BiH i Kosova, pod nazivom How to be a pioneer: Feminism, Art, and Future, a koji Galerija Manifesto realizira u partnerstvu sa organizacijom Mini studio iz Prištine. Projekat su podržali British Council BiH i British Council Kosovo.

Svi zainteresovani izložbu mogu posjetiti svakim radnim danom i subotom u periodu od 12 do 18 časova. Izložba je otvorena do 1. jula 2022. godine.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Preminuo Leonard Cohen