Izraelska vojska uhapsila palestinsku aktivisticu Ahed Tamimi

Release Date
06/11/2023
naslovna fotografija
mondoweiss.net

Izraelska vojska uhapsila je tokom racije na Zapadnoj obali 22-godišnju palestinsku aktivisticu Ahed Tamimi, piše Radio Slobodna Evropa.

Ahed Tamimi, osumnjičena za poticanje na nasilje i terorističke aktivnosti, uhapšena je u gradu Nabi Saleh, rekao je glasnogovornik vojske agenciji AFP.

Tamimi je proslijeđena izraelskim sigurnosnim snagama na dalje ispitivanje.

Ahed Tamimi palestinska je aktivistkinja iz sela Nabi Salih na okupiranoj Zapadnoj obali. Postala je poznata kada je s 14 godina snimljena kako ujeda izraelskog vojnika da bi spriječila hapšenje mlađeg brata. Njeni zagovornici smatraju je borkinjom za slobodu Palestine, upoređuju je s Malalom Jusufzai.

U decembru 2017. godine izraelske vlasti su je pritvorile zbog šamaranja vojnika. Incident je snimljen i prikazan je širom svijeta, privlačeći međunarodni interes i raspravu. Ahed Tamimi je osuđena na osam mjeseci zatvora nakon što je pristala na pregovaranje o priznanju krivice i puštena je na slobodu 29. jula 2018.

Mural sa likom Ahed Tamimi na okupacionom zidu razdvajanja uradili su dvojica talijanskih umjetnika – Tukios i Jorit – u čast njenog puštanja na slobodu. Oba umjetnika su uhapšena i primorana da napuste Izrael.

Za Palestince Ahed Tamimi je simbol hrabrosti pred izraelskom represijom na palestinskim teritorijama.

Oca ove palestinske borkinje uhapsile su izraelske snage tokom racije u gradu prošle sedmice. Njena mama Nariman Tamimi je navela da su izraelske snage pretresle kuću i zaplijenile mobilne telefone porodice.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.