Jedinstven multimedijalni projekt umjetnice Džejlane Karaman Pašić u BKC-u

Datum objave
07/12/2022

Jedinstven multimedijalni projekt umjetnice Džejlane Karaman Pašić bit će predstavljen u Bosanskom kulturnom centru 14.12.2022. u 19:00 sati.

Le Fantôme de la liberté (fr. Fantom slobode) je izložba iluminiranih prostornih instalacija uz audio-vizualnu projekciju. Slijedeći uvjerenje da je prava priroda čovjekove ličnosti sloboda, autorica vlastitim umjetničkim iskazima poziva gledaoca da zaroni u jedan sanjivi, imaginarni svijet u kojem se duhovno i uzvišeno spajaju sa svakodnevnim. Imerzivne levitirajuće figure, uz stalni protok animiranih, pulsirajućih uzoraka, kreiraju specifičnu atmosferu u kojoj je publika u direktnoj interakciji s djelom. Prisutno je mnoštvo dinamike i pokreta, a vrijeme kao da je stalo; na nama je da se prepustimo nešto drugačijem, beskrajno mističnom doživljaju prostora.

Izožba će biti otvorena audio-vizualnom projekcijom i performansom autorice, te uvodnim govorom prof. dr. Danisa Fejzića.

Džejlana Karaman Pašić je rođena u Sarajevu, gdje je završila Srednju školu primijenjenih umjetnosti, a potom i studij te magisterij na Akademiji likovnih umjetnosti. Profesionalno se bavi ilustracijom, slikarstvom te izradom edukativnih slikovnica za djecu. Učesvovala je na brojnim izložbama i festivalima. Njeni ilustratorski radovi objavljeni su u knjizi Dva veka karikature na prostorima Jugoslavije. Svoje višegodišnje istraživanje i kreativni proces predstavila je na samostalnoj izložbi u martu ove godine.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Upriličena promocija radova bh. umjetnika, dizajnera i FBL magazina