Jedinstven multimedijalni projekt umjetnice Džejlane Karaman Pašić u BKC-u

Release Date
07/12/2022

Jedinstven multimedijalni projekt umjetnice Džejlane Karaman Pašić bit će predstavljen u Bosanskom kulturnom centru 14.12.2022. u 19:00 sati.

Le Fantôme de la liberté (fr. Fantom slobode) je izložba iluminiranih prostornih instalacija uz audio-vizualnu projekciju. Slijedeći uvjerenje da je prava priroda čovjekove ličnosti sloboda, autorica vlastitim umjetničkim iskazima poziva gledaoca da zaroni u jedan sanjivi, imaginarni svijet u kojem se duhovno i uzvišeno spajaju sa svakodnevnim. Imerzivne levitirajuće figure, uz stalni protok animiranih, pulsirajućih uzoraka, kreiraju specifičnu atmosferu u kojoj je publika u direktnoj interakciji s djelom. Prisutno je mnoštvo dinamike i pokreta, a vrijeme kao da je stalo; na nama je da se prepustimo nešto drugačijem, beskrajno mističnom doživljaju prostora.

Izožba će biti otvorena audio-vizualnom projekcijom i performansom autorice, te uvodnim govorom prof. dr. Danisa Fejzića.

Džejlana Karaman Pašić je rođena u Sarajevu, gdje je završila Srednju školu primijenjenih umjetnosti, a potom i studij te magisterij na Akademiji likovnih umjetnosti. Profesionalno se bavi ilustracijom, slikarstvom te izradom edukativnih slikovnica za djecu. Učesvovala je na brojnim izložbama i festivalima. Njeni ilustratorski radovi objavljeni su u knjizi Dva veka karikature na prostorima Jugoslavije. Svoje višegodišnje istraživanje i kreativni proces predstavila je na samostalnoj izložbi u martu ove godine.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Upriličen prvi craft beer attraction u BiH