Jeremy Irons predsjednik žirija ovogodišnjeg izdanja Berlinalea

Istaknuti britanski filmski i pozorišni glumac Jeremy Irons bit će predsjednik međunarodnog žirija na 70. Berlinskom filmskom festivalu.

 

 

Jeremy Irons je svojim prepoznatljivim stilom utjelovio neke kultne likove koji su me pratili tokom mog puta u kinu, osvještavajući me složenosti ljudskog bića. Njegov talent i izbori koje je prihvatio i kao umjetnik i kao građanin čine me ponosnim što ga dočekam kao predsjednika žirija za 70. izdanje Berlinalea, istaknuo je umjetnički direktor festivala, Carlo Chatrian.

 

Izuzetno mi je zadovoljstvo i čast preuzeti ulogu predsjednika Međunarodnog žirija za Berlinale 2020, festivalu kojem se toliko dugo divio i kojem sam uvijek rado prisustvovao. Biti u Berlinu na festivalu bit će poslastica koja će mi pružiti priliku ne samo da se podsjećam na taj sjajni grad, već i da gledam ovogodišnje filmove koje je odabrao festival, nakon čega će uslijediti prilika da sa svojim kolegama članovima žirija razgovaram o njihovim zaslugama, rekao je Jeremy Irons.

 

Irons je prvu veliku filmsku ulogu dobio u romantičnoj drami Žena francuskog poručnika iz 1981. Za tu je ulogu dobio nominaciju za nagradu BAFTA za najboljeg glumca. Nakon uloga u filmovima poput Moonlighting (1982.), Izdaja (1983.), i Misija (1986.), dobio je pohvale kritičara za ulogu blizanaca ginekologa u psihološkom trileru Davida Cronenberga Smrtonosni blizanci (1988.). Dvije godine kasnije Irons glumi Clausa von Bulowa, čovjeka optuženog za ubojstvo, u filmu Obrat sreće za što je dobio više nagrada, uključujući i Oscara za najboljeg glumca. Glumio je i u filmovima Kuća duhova (1993.), Kralj lavova (1994.), Umri muški 3 (1995.), Lolita (1997.), Mletački trgovac (2004.), Biti Julia (2004.), Mathilde (2004.), Appaloosa (2008.) i Crni ponedjeljak (2011.).

 

Irons se pojavio i u nekoliko zapaženih televizijskih uloga. Prvu je nominaciju za nagradu Zlatni globus dobio ulogom u TV seriji Brideshead Revisited (1981.). Godine 2006. Irons je glumio s Helen Mirren u povijesnoj mini seriji Elizabeth I. Za tu je ulogu nagrađen Zlatnim globusom i Emmyjem za najboljeg sporednog glumca.

 

U septembru 2011. nominiran je za Veleposlanika dobre volje Organizacije za prehranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim Narodima (FAO). Trenutno snima seriju Watchmen u produkciji HBO kuće.

 

fotografija_Antonello & Montesi

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.