John Zorn glavni gost 60. Jazz Festivala Ljubljana

Šezdeseti Ljubljana Jazz Festival održat će se od 18. do 22. juna 2019. u open-air teatru Križanke, Cankarjevom domu i centru Metelkova. Pored koncerata planirani su i brojni prateći eventi, izložba jazz fotografija i postera i projekcije filmova o jazzu. Tokom Festivala CD klub i café, namijenjen muzičarima, novinarima i gostima bit će otvoren čitav dan.

 

Ono po čemu je posebno značajano ovogodišnje, jubilarno izdanje, najstarijeg jazz festivala u Evropi, jeste to da je već drugugodinu zaredom Edin Zubčević umjetnički direktor. Program Jazz Festivala Ljubljana Zubčević je kreirao zajedno sa Bogdanom Benigarom, direktorom festivala i voditeljem jazz i world music programa Cankarjevog doma, institucije koja organizira jazz festival.

 

Najveći gost festivala bit će John Zorn, u posljednjih nekoliko desetljeća jedan od najuglednijih jazz muzičara i kompozitora, te Snarky Puppy, jedan od najuzbudljivijih muzičkih sastava vijeka.

 

Na Ljubljana Jazz Festivalu prednost uvijek imaju umjetnici s inovativnim, modernim i izazovnim vizijama. Festival okuplja istaknute muzičare koji prkose svakoj žanrovskoj, dobnoj, geografskoj, kulturnoj i rasnoj kategorizaciji. Zanemaruje bilo kakve klasifikacije u zabavnu/ozbiljnu ili komponiranu/improviziranu muziku, visoku, sub- ili popularnu kulturu, i ne obraća pozornost na estetske preferencije ili stilske oznake, pozivajući entuzijastičan odgovor, privlači (ali ne isključivo) mlađu i srednju generaciju jazz ljubitelja.

 

Osim što pruža veliko zadovoljstvo, Festival oblikuje načela i proširuje muzičke horizonte svoje publike koja je umorna od istih komercijalnih izbora. Svojom iznimnošću i svježinom ima za cilj iznenaditi, prosvijetliti i očarati.

 

///

 

Godine 1960. na Bledu je rođen Slovenian Jazz Festival, što ga čini jednim od najstarijih u Evropi. Kada je Cankarjev dom osnovan osamdesetih godina, Jazz Festival je došao pod njegovo krilo. Tako je Festival svoj dom našao u slovenskoj prijestolnici, gdje je jazz slobodno vladao u Cankarjevom domu, open-air teatru Križanke i na ulicama Ljubljane. Od tada Ljubljana Jazz Festival  favorizira svjetska savremena muzička nastojanja, ukorijenjena u kreativnoj jazz tradiciji. Predstavljajući najistaknutije ličnosti u historiji jazza, ali i manje poznate muzičare, festival posvećuje posebnu pozornost evropskom jazzu, ali i modernim i kreativnim pristupima jazz tradiciji. U svojoj bogatoj i raznovrsnoj historiji, Festival je ugostio gotovo sva svjetska jazz imena, među ostalima njegovi gosti su bili i Dizzy Gillespie, Miles Davis, Al di Meola, Tito Puente, McCoy Tyner, Wayne Shorter, Pat Metheny i Ornette Coleman.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Nick Cave & The Bad Seeds dolaze na slavljeničko 15. izdanje INmusic festivala!