John Zorn glavni gost 60. Jazz Festivala Ljubljana

Šezdeseti Ljubljana Jazz Festival održat će se od 18. do 22. juna 2019. u open-air teatru Križanke, Cankarjevom domu i centru Metelkova. Pored koncerata planirani su i brojni prateći eventi, izložba jazz fotografija i postera i projekcije filmova o jazzu. Tokom Festivala CD klub i café, namijenjen muzičarima, novinarima i gostima bit će otvoren čitav dan.

 

Ono po čemu je posebno značajano ovogodišnje, jubilarno izdanje, najstarijeg jazz festivala u Evropi, jeste to da je već drugugodinu zaredom Edin Zubčević umjetnički direktor. Program Jazz Festivala Ljubljana Zubčević je kreirao zajedno sa Bogdanom Benigarom, direktorom festivala i voditeljem jazz i world music programa Cankarjevog doma, institucije koja organizira jazz festival.

 

Najveći gost festivala bit će John Zorn, u posljednjih nekoliko desetljeća jedan od najuglednijih jazz muzičara i kompozitora, te Snarky Puppy, jedan od najuzbudljivijih muzičkih sastava vijeka.

 

Na Ljubljana Jazz Festivalu prednost uvijek imaju umjetnici s inovativnim, modernim i izazovnim vizijama. Festival okuplja istaknute muzičare koji prkose svakoj žanrovskoj, dobnoj, geografskoj, kulturnoj i rasnoj kategorizaciji. Zanemaruje bilo kakve klasifikacije u zabavnu/ozbiljnu ili komponiranu/improviziranu muziku, visoku, sub- ili popularnu kulturu, i ne obraća pozornost na estetske preferencije ili stilske oznake, pozivajući entuzijastičan odgovor, privlači (ali ne isključivo) mlađu i srednju generaciju jazz ljubitelja.

 

Osim što pruža veliko zadovoljstvo, Festival oblikuje načela i proširuje muzičke horizonte svoje publike koja je umorna od istih komercijalnih izbora. Svojom iznimnošću i svježinom ima za cilj iznenaditi, prosvijetliti i očarati.

 

///

 

Godine 1960. na Bledu je rođen Slovenian Jazz Festival, što ga čini jednim od najstarijih u Evropi. Kada je Cankarjev dom osnovan osamdesetih godina, Jazz Festival je došao pod njegovo krilo. Tako je Festival svoj dom našao u slovenskoj prijestolnici, gdje je jazz slobodno vladao u Cankarjevom domu, open-air teatru Križanke i na ulicama Ljubljane. Od tada Ljubljana Jazz Festival  favorizira svjetska savremena muzička nastojanja, ukorijenjena u kreativnoj jazz tradiciji. Predstavljajući najistaknutije ličnosti u historiji jazza, ali i manje poznate muzičare, festival posvećuje posebnu pozornost evropskom jazzu, ali i modernim i kreativnim pristupima jazz tradiciji. U svojoj bogatoj i raznovrsnoj historiji, Festival je ugostio gotovo sva svjetska jazz imena, među ostalima njegovi gosti su bili i Dizzy Gillespie, Miles Davis, Al di Meola, Tito Puente, McCoy Tyner, Wayne Shorter, Pat Metheny i Ornette Coleman.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Demofest jedanaesti put otvara konkurs za regionalne demo bendove