Josip Tabak: Moje je mjesto svugdje gdje bih mogao biti potreban

foto_Jakov B

 

Josipa Tabaka, dvadesetpetogodišnjaka iz Tomislavgrada, teško je ne zapaziti na ulici – crna duga kosa, brada, taman ten, šarmantan i jako zgodan. Međutim, kad ga upoznate, još je zanimljviji. Magistrirao je ove godine u aprilu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, Odsjek arheologija, a bavi se glumom, modelingom i voli jahanje u predvečernje sate.

 

jakov b (5)
foto_Jakov B

 

Kako ga je oduvijek zanimala gluma dobio je priliku 2009. igrati kneza Bornu u dokumentarno-igranom serijalu Hrvatski kraljevi u produkciji HRT-a, a trenutno radi na još jednom dokumentarno-igranom projektu Dubrovačka Republika gdje ima ulogu Sulejmana I Veličanstvenog. Osim toga angažiran je u pozorištu. Do sada je imao dvije uloge, jedna je bila u mjuziklu Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat u režiji Richarda Monteza, a druga, glavna uloga bila je u Shakespearovoj komediji Twelfth Night u režiji Andrewa Garroda koji se nalazi na čelu neprofitn organizacije Youth Bridge Global (YBG) u Mostaru.

 

Modelingom se aktivnije počeo baviti prošle godine. Nosio je revije na FASHION.HR i Cro-a-porteru, a pojavio se i u hrvatskom broju magazina Cosmopolitan.

 

 

 

 

Kako je jedan arheolog i glumac ušao u svijet modelinga?

– U taj svijet me uveo modni agent Amer Kadić, osnivač modeling agencije AK Model Managment prije nešto manje od godinu. Amer je vidio moje fotografije i ponudio mi suradnju i od tada radimo za zajednički uspjeh. I prije sam radio poneko snimanje i projekt za jednog od najboljih svjetskih frizera Stipu Filipovića, od čega bih izdvojio Sarajevo Theater Hair Show 2013. Zatim snimanje za modnu dizajnericu Gordanu Zucić te pojavljivanje u hrvatskom broju magazina Cosmopolitan.

 

josip

 

 

Smatrate li modeling hobijem ili poslom?

– Dok sam studirao naravno da je to više bio hobi od kojega ponekad dobijete i pozamašni džeparac. Ni danas ne mogu reći da mi je modeling klasični posao, prije avantura i izazov, ali izazov kojemu morate pristupiti ozbiljnije nego poslu.

 

 

Šta su prednosti, a šta mane modelinga i kako objašnjavate predrasude vezane za taj posao?

– Problem možete imati ako radite bilo koji posao pa tako i ovaj. Vrlo je važno izbalansirati sve ono što je dobro i loše u svemu tome, pa tako i samu toleranciju prema onomu što vam se ne sviđa kako ne bi direktno utjecalo na vas, drugim riječima ne shvaćati preozbiljno negativne aspekte ovoga posla.

 

 

josip t (1)

 

 

 

Zanimljivo je da ste magistrirali arheologiju, otkud baš zanimanje za arheologiju?

– Oduvijek sam imao avanturistički duh, mada mislim da je zapravo prevagnula ljubav prema povijesti i starinama.

 

 

Ima li zanimanje arheologa budućnost u BiH?

– Naravno da ima, možda čak više nego sa drugim zvanjima, premda mislim da uvijek u svemu ima posla, ali ne tražiti nužno zapošljavanje od države nego graditi svoj obrt.

 

 

Vi se bavite i glumom. Imali ste glavnu ulogu u dokumentarno-igranom serijalu Hrvatski kraljevi u produkciji HRT-a, igrali ste kneza Bornu. Kako je došlo do te saradnje?

– Redatelj serijala Božidar Domagoj Burić me upoznao i vrlo brzo odlučio da me želi u projektu jer sam sa dugom kosom i bradom, te umijećem jahanja savršeno odgovarao povijesnom karakteru.

 

josip11

 

 

Šta je bio najveći izazov za Vas u samom procesu nastanka serijala?

– Prije svega izazov je sama činjenica da se prvi put pojavljujete na setu, a da ne spominjem kaskaderske vratolomije te iz svega toga sam izvukao neprocijenjivo iskustvo.

 

 

Trenutno radite na još jednom dokumentarno-igranom projektu, Dubrovačka Republika, ovaj put imate ulogu Sulejmana I Veličanstvenog. .. Kako se pripremate za tu ulogu?

– Pripremanje je bilo vrlo jednostavno, a to je bez brijanja gotovo godinu dana!

 

 

Prvo knez Borna, pa Sulejman I Veličanstveni, ima li neka historijska ličnost koju biste voljeli igrati nekad? Zašto?

– Pa, sudeći po mojoj mongoloidnoj fizionomiji recimo da bih volio glumiti Atilu ili Džingis-kana.

 

josip1
foto_S. Filipović

 

 

Vi igrate i u pozorištu. Do sada ste imali dvije uloge, u mjuziklu Jospeh and the Amazing Tehnicolor Dreamcoat, u režiji Richarda Monteza, te u Shakeseparovoj komediji Twelfth Night u režiji Andrewa Garroda. Šta Vas najviše privlači kad je teatar u pitanju?

– Gluma na daskama se uvelike razlikuje od glume na filmu i svakako sam htio i to iskustvo. Žao mi je što kod nas ljudi ne cijene teatar kao na Zapadu, jer ako uzemete činjenicu da je svako izvođenje predstave unikat i da nema ponavljanja scena kao na filmu onda joj to zaista daje jednu veću dimenziju.

 

 

Arheologija, gluma, modeling… U kom pravcu biste voljeli da se razvija Vaša karijera?

– Ne opterećujem se mnogo budućnošću i dalekim planovima. Citirao bih Mešu Selimovića: Moje je mjesto svugdje gdje bih mogao biti potreban.

 

Kažete da se ne opterećujete mnogo budućnošću, ali sigurno se vidite negdje za 10 godina?

– Za 10 godina, hmmm, vjerojatno na nekom arheološkom nalazištu gdje, nadam se, drugi kopaju za mene.

 

 

josip t (2)

 

 

Dobar izgled je u velikoj mjeri i presudan u Vašem poslu. Na koji način održavate dobar izgled?

– Jedan sam od onih koji na sreću ima dobre gene ali naravno da tome morate pridonijeti treninge i kontroliranu prehranu.

 

 

 

Da li Vam smeta ili Vam imponuje kad Vas posmatraju isključivo kao super zgodnog modela?

– Ako ste svjesni svojih vrijednosti onda vam i ne imponira uvijek onako kako to drugi misle, premda je lijepo čuti dobar komentar.

 

josip t (3)

 

 

Kosa je Vaš zaštitni znak, koliko dugo imate tako dugo kosu? Kako je njegujete?

– Kosu puštam vec 9 godina i moram priznati da je ne njegujem previše.

 

 

Da li je planirate nekad skratiti?

– U zadnje vrijeme više nisam tako rigorozan kada je u pitanje skraćivanje kose, tako da… tko zna!

 

 

josip t (4)

 

 

Kako provodite slobodno vrijeme?

– Opuštam se u životinjskom carstvu na obiteljskom imanju, od čega bih posebno istaknuo jahanje u predvečernje sate.

 

 

Da li ste zaljubljeni?

– Uvijek!

 

 

Rođeni ste u Tomislavgradu. Opišite ga u jednoj rečenici!

– Može i jednom riječju: – zavičaj.

 

 

Da imate mogućnost da Vam zlatna ribica ispuni jednu želju, šta bi to bilo?

– Da rata nikad ne bude!

 

 

razgovarala_Besima Svraka

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Gorčin Dizdar: Makova poezija, kulturno naslijeđe Stoca i usud BiH su od globalnog, univerzalnog značaja