Juliette Binoche predsjednica žirija 69. Berlinalea

Francuska glumica, dobitnica prestižne nagrade Oskar, Juliette Binoche će presjedavati internacionalnim žirijem 69. Berlinalea.

 

– Veoma mi je drago što je Juliette predsjednica internacionalnog žirija Berlianela. Festival i Juliette su jako povezani i jako sam sretan što se vraća ne Festival kao ugledna gošća, istaknuo je Dieter Kosslick, direktor Berlinalea.

 

Zahvalna sam na velikoj časti i pozivu da budem dio Berlinalea. Radujem se ovom posebnom susretu sa žirijem i prihvatam sa veseljem i brigom svoju novu zadaću, kaže Juliette Binoche.

 

 

Juliette Binoche je jedna od najcjenjenijih flmskih i teatarskih glumica na svijetu. Oduševila je i publiku i kritiku jednako u više od 70 filmova, te osvojila brojne nagrade i nominacije. Bila je prva evropska glumica koja je dobila počast na filmskim festivalima u Berlinu, Veneciji i Cannesu.

 

Prvu zapaženiju ostvarila je u filmu Je vous salue, Marie (1985.) Jean-Luca Godarda. Iste godine izlazi film Rendez-vous (1985.) Andréa Téchinéa u kojem ostvaruje glavnu ulogu i koji ju je proslavio u Francuskoj. Nakon nekoliko manje zapaženih djela ostvaruje prvu saradnju s rediteljem Leosom Caraxom u filmu Mauvais sang (1986.). Film je prikazan u sklopu takmičarskog programa na Berlinaleu 1987. Međunarodnu slavu postiže nastupom s Danielom Day-Lewisom u filmu Philipa Kaufmana Nepodnošljiva lakoća postojanja (The Unbearable Lightness of Being, 1988.) koji je ujedno njezin prvi film na engleskom jeziku. U to vrijeme započinje vezu s Leosom Caraxom s kojim priprema zajednički film, Les amants du Pont-Neuf (1991.). Film je prikazan u sklopu Forum programa 1992. godine na Berlinaleu.

 

Uslijedila je uloga u lekranizaciji Orkanskih visova (Wuthering Heights, 1992.) Petera Kosminskyja u kojem je nastupila uz Ralpha Fiennesa. Slijedio je nastup s Jeremyem Ironsom u Požudi (Damage, 1992.) Louisa Mallea. Dvije godine kasnije razišla se s Caraxom te započela uspješnu profesionalnu saradnju s rediteljem Krzysztofom Kieslowskijem, odbivši zbog toga ponude Stevena Spielberga. Ostvarila je uloge u hvaljenoj trilogiji Tri boje: plavo (Trois couleurs: Bleu, 1993.), Tri boje: bijelo (Trois couleurs: Blanc, 1994.) i Tri boje: crveno(Trois couleurs: Rouge, 1994.). Za glavnu ulogu u prvom dijelu trilogije primila je francusku nagradu César za najbolju glumicu 1994. godine i Volpi Cup za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Veneciji 1993. godine. Iste godine dobila je nagradu Berlinale Camera.

 

Juliette Binoche osvaja Srebrnog medvjeda na Berlinaleu, BAFTA nagradu i Oskara 1997 godine za ulogu u filmu Engleski pacijent (The English Patient 1996).

 

Sarađivala je sa brojnim rediteljima i glumcima. U romantičnoj medodrami Čokolada (Chocolat 2000), igra uz Johnnyja Deppa. Film je prikazan 2001. na Berlinaleu u sklopu takmičarskog programa. Tri godine kasnije, njen film je opet na Berlinaleu, ovaj put Country Of My Skull. 

 

Slijede kritički cijenjeni Ljetni sati (L’heure d’été, 2008.) Oliviera Assayasa i Paris (2008.), oda francuskom glavnom gradu Cédrica Klapischa. Godine 2008. započela je svjetsku turneju s plesnom predstavom In-i u suradnji s plesačem i koreografom Akramom Khanom. Velik uspjeh postiže glavnom ženskom ulogom u Provjerenoj kopiji (Copie conforme, 2010.) Abbasa Kiarostamija osvojivši nagradu za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Cannesu. I dalje aktivno snimajući po nekoliko filmova godišnje, glumi u Elles (2011.) Malgorzate Szumowske, Cosmopolisu (2012.) Davida Cronenberga, Tusen ganger god natt (2013.) Erika Poppea, Godzilli (2014.) Garetha Edwardsa i Clouds of Sils Maria (2014.) Oliviera Assayasa.

 

Njen posljednji filmovu su High Life (2018) rediteljice Claire Denis i Doubles vies (Non-Fiction, 2018) reditelja Oliviera Assayasa.

 

fotografija_Fred Meylan 

tekst_FBL

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
CineStar u Tuzli svečano otvoren uz spektakularan vatromet i filmske blockbustere