Juliette Binoche predsjednica žirija 69. Berlinalea

Francuska glumica, dobitnica prestižne nagrade Oskar, Juliette Binoche će presjedavati internacionalnim žirijem 69. Berlinalea.

 

– Veoma mi je drago što je Juliette predsjednica internacionalnog žirija Berlianela. Festival i Juliette su jako povezani i jako sam sretan što se vraća ne Festival kao ugledna gošća, istaknuo je Dieter Kosslick, direktor Berlinalea.

 

Zahvalna sam na velikoj časti i pozivu da budem dio Berlinalea. Radujem se ovom posebnom susretu sa žirijem i prihvatam sa veseljem i brigom svoju novu zadaću, kaže Juliette Binoche.

 

 

Juliette Binoche je jedna od najcjenjenijih flmskih i teatarskih glumica na svijetu. Oduševila je i publiku i kritiku jednako u više od 70 filmova, te osvojila brojne nagrade i nominacije. Bila je prva evropska glumica koja je dobila počast na filmskim festivalima u Berlinu, Veneciji i Cannesu.

 

Prvu zapaženiju ostvarila je u filmu Je vous salue, Marie (1985.) Jean-Luca Godarda. Iste godine izlazi film Rendez-vous (1985.) Andréa Téchinéa u kojem ostvaruje glavnu ulogu i koji ju je proslavio u Francuskoj. Nakon nekoliko manje zapaženih djela ostvaruje prvu saradnju s rediteljem Leosom Caraxom u filmu Mauvais sang (1986.). Film je prikazan u sklopu takmičarskog programa na Berlinaleu 1987. Međunarodnu slavu postiže nastupom s Danielom Day-Lewisom u filmu Philipa Kaufmana Nepodnošljiva lakoća postojanja (The Unbearable Lightness of Being, 1988.) koji je ujedno njezin prvi film na engleskom jeziku. U to vrijeme započinje vezu s Leosom Caraxom s kojim priprema zajednički film, Les amants du Pont-Neuf (1991.). Film je prikazan u sklopu Forum programa 1992. godine na Berlinaleu.

 

Uslijedila je uloga u lekranizaciji Orkanskih visova (Wuthering Heights, 1992.) Petera Kosminskyja u kojem je nastupila uz Ralpha Fiennesa. Slijedio je nastup s Jeremyem Ironsom u Požudi (Damage, 1992.) Louisa Mallea. Dvije godine kasnije razišla se s Caraxom te započela uspješnu profesionalnu saradnju s rediteljem Krzysztofom Kieslowskijem, odbivši zbog toga ponude Stevena Spielberga. Ostvarila je uloge u hvaljenoj trilogiji Tri boje: plavo (Trois couleurs: Bleu, 1993.), Tri boje: bijelo (Trois couleurs: Blanc, 1994.) i Tri boje: crveno(Trois couleurs: Rouge, 1994.). Za glavnu ulogu u prvom dijelu trilogije primila je francusku nagradu César za najbolju glumicu 1994. godine i Volpi Cup za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Veneciji 1993. godine. Iste godine dobila je nagradu Berlinale Camera.

 

Juliette Binoche osvaja Srebrnog medvjeda na Berlinaleu, BAFTA nagradu i Oskara 1997 godine za ulogu u filmu Engleski pacijent (The English Patient 1996).

 

Sarađivala je sa brojnim rediteljima i glumcima. U romantičnoj medodrami Čokolada (Chocolat 2000), igra uz Johnnyja Deppa. Film je prikazan 2001. na Berlinaleu u sklopu takmičarskog programa. Tri godine kasnije, njen film je opet na Berlinaleu, ovaj put Country Of My Skull. 

 

Slijede kritički cijenjeni Ljetni sati (L’heure d’été, 2008.) Oliviera Assayasa i Paris (2008.), oda francuskom glavnom gradu Cédrica Klapischa. Godine 2008. započela je svjetsku turneju s plesnom predstavom In-i u suradnji s plesačem i koreografom Akramom Khanom. Velik uspjeh postiže glavnom ženskom ulogom u Provjerenoj kopiji (Copie conforme, 2010.) Abbasa Kiarostamija osvojivši nagradu za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Cannesu. I dalje aktivno snimajući po nekoliko filmova godišnje, glumi u Elles (2011.) Malgorzate Szumowske, Cosmopolisu (2012.) Davida Cronenberga, Tusen ganger god natt (2013.) Erika Poppea, Godzilli (2014.) Garetha Edwardsa i Clouds of Sils Maria (2014.) Oliviera Assayasa.

 

Njen posljednji filmovu su High Life (2018) rediteljice Claire Denis i Doubles vies (Non-Fiction, 2018) reditelja Oliviera Assayasa.

 

fotografija_Fred Meylan 

tekst_FBL

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Ljetni spektakl JESSIE WARE na Kalemegdanu