Kako izabrati pravi outfit za posao

Sve poslovne žene znaju kako je to stajati ispred ormara i pitati se koji outfit je prikladan za posao, a opet drugačiji od onih koje su već nosile prethodnih dana. Da stvar bude još gora, treba izabrati odjeću u kojoj će ugodno provesti cijeli dan na poslu, i u kojoj će biti prikladno otići na piće poslije posla.

 

Dizajneri, modni stilisti i drugi stručnjaci kažu da žene čine niz grešaka u odijevanju za posao. Od odijevanja preležerne odjeće do previše „uštogljenog“ oblačenja. Odijevanje za posao ne znači ostaviti svoj stil iza sebe, svejedno na poslu uvijek treba ostavljati profesionalan utisak, bez obzira na vrstu posla koji obavljate ili kojim putem u karijeri želite ići.

 

 

Stilista Kosta Miljković nam je rekao da žene prije svega, trebaju biti odjevene u skladu sa dress codom firme u kojoj su zaposlene, a ukoliko im je nametnuta stroga formalna odjeća, uvijek je mogu oplemeniti maštovitim detaljima, poput marama, broševa ili nekog drugog nakita.

 

kosta
Kosta Miljković

 

Ako im je dozvoljeno više slobode u odijevanju u tom slučaju su bijela svilena košulja i pencil suknja nepogrešiv izbor. Da bi se razbila formalnost, umjesto u crnoj, suknja može biti u bež boji, a uz visoke salonke sa stolizovanim špic vrhom i statement torbom sigurno neće proći nezapaženo, savjetuje Miljković.

 

 

 

Poslovni stil, naravno, ovisi o poslu kojim se bavite, međutim koliko god da vam je dress code liberalan, postoje određena modno-poslovna pravila koja treba poštovati ako želite da izgledate dovoljno profesionalno i pristojno. Stilovi, boje, dužine i stanje vašeg outfita za posao govorit će mnogo vašoj sposobnosti da radite svoj posao.

 

 

Predstavljamo vam tri mlade i uspješne žene različitih zanimanja koje govore o svom poslovnom stilu, a koje su saglasne u jednom, a to je da se na svakom poslu očekuje uredna odjeća neovisno o poslovnom stilu koji žena nosi. Smatraju da i u najslobodnijem stilu žena nužno treba izbjegavati suknje ili hlače kraće od nivoa koljena, prekratke majice, majice na bretele,  te prozirne majice i košulje.

 

 

 

Ivana Bilić, novinarka

 

poslovni look1

 

– Dio sam veoma iskusne i profesionalne redakcije u kojoj uvijek vlada pozitivna atmosfera. Na poslu je bitno da uvijek izgledamo prijatno i uredno, zbog poštovanja prema poslu koji obavljamo i ljudima s kojima komuniciramo. Moj posao je dosta nepredvidiv jer zaista nikad ne znam gdje ću završiti na kraju dana, te moram voditi računa da moja odjeća bude prilagođena raznim prilikama. Neki se zadaci mogu obaviti i na potpeticama, a za neke su potrebne gumene čizme. Nastojim biti sprema za svaku situaciju. Volim da kombiniram jednostavne odjevne komade sa komadima koji su dio mog ličnog stila, rekla nam je Ivana.

 

 

 

 

Vladana Vasić, pravnica/projekt koordinatorica

 

poslovni look 2

 

Moje radno mjesto obuhvata poslove upravljanja, organizacije i implementacije projektnih aktivnosti. Na poslu se često desi da me iznenade neke nove obaveze, da moram otići na neki iznenadni sastanak ili izaći iz kancelarije da nešto obavim. Ipak najveći dio svog vremena provodim u kancelariji za računarom, iz tog razloga vrlo mi je bitno da odjeća koju nosim bude praktična, ali da u isto vrijeme bude primjerena različitim situacijama. Ne volim hlače na peglu i mislim da ih nikada nisam nosila, dok sakoe i košulje svakako upotrebljavam u svojim odjevnim kombinacijama, s tim da oh kombinujem sa ležernijom odjećom i detaljima, kao što su majice s neobičnim printom, šalovi, naušnice, i slično, kaže nam Vladana.

 

 

 

Amela Hadžić, arhitektica 

 

poslovni look

 

– Projektantica sam u firmi koja se bavi projektovanjem i izvođenjem građevinskih radova. U firmi ne postoji službeni dress code, međutim uvijek želim izgledati uredno i profesionalno, a s obzirom da pratim modne trendove, nastojim izgledati i moderno. To postižem tako što kombinujem “tradicionalne” komade sa zanimljivim modnim dodacima. U sklopu posla često idem na teren i obilaske gradilišta, te odjeća koju nosim mora da bude i udobna. Svejedno smatram da uvijek trebali ostati u granicama svoga vlastitog stila, kako bismo ostali dosljedni sebi, rekla nam je Amela.

 

 

tekst i foto_Adnan Meša

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.