Kino Kriterion priprema poseban filmsko-muzički performans uz filmove Kena Browna

U nedjelju u kinu Kriterion bit će upriličen poseban filmsko-muzički performans uz filmove Kena Browna.

 

Ken Brown ​je američki režiser, fotograf, karikaturista i dizajner. Rođen je 1942. godine u Daytonu. Kada je imao 23. godine, bio je angažiran da izradi filmove koji bi se prikazivali tokom nastupa muzičkih skupina u klubu The Boston Tea Party.

 

Filmmaker Ken Brown

 

Taj bostonski klub je uz Fillmore East iz New Yorka, Fillmore West iz San Francisca i Electric Factory iz Philadelphije predstavljao važan dio psihodeličnog pokreta u SAD-u krajem ’60-ih godina. U tom periodu u klubu su nastupali The Grateful Dead, Neil Young, Pink Floyd, Frank Zappa, Fleetwood Mac, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, The Byrds, Sly and the Family Stone i mnogi drugi….

 

Inspiriran psihodeličnom muzikom i atmosferom tog vremena, Kenov filmski materijal je zaista zanimljiv. Filmovi su, sa svim svojim efektima, gotovo cijeli napravljeni u kameri i to već pri samom usnimavanju materijala. To je napravljeno na način da se isti film eksponira više puta tako da se preko već snimljenog materijala na filmu snima novi i tako dalje.

 

screen_shot_from_the_film_3

Projekcije filmova iznad bendova koji bi svirali tu večer su obično bile pomješane sa dijapozitivima i stroboskopskim svjetlima. Iako se originalno iskustvo i sama atmosfera klubova tih večeri ne može nikako dočarati, ovaj film ipak ostaje svjedok tih burnih godina.

 

Kada je psihodelična hippy kultura postala mainstream, tj. kada su se koncerti iz klubova preselili u koncertne dvorane i na stadione, Kenovi filmovi su počeli skupljati prašinu na policama. On nastavlja s karijerom kao umjetnik i animator, često kao partner sa svojom ženom Lisom Crafts. Njihovi crtani filmovi se godinama prikazuju kao dio poznate američke edukacijske TV serije za djecu – Sesame Street. Također, bilježe i međunarodni uspjeh prodajom ilustracija, razglednica, majica i slika.

 

Trenutno živi i radi u New Yorku.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Fashion Pop Up By Selma Starfinger