Ko su najmoćnije poslovne žene svijeta?

Magazin Fortune objavio je listu na kojoj se nalazi 50 najmoćnijih žena poslovnog svijeta. Na listi prednjače poslovne žene iz SAD, ali ima i onih iz Singapura, Brazila, Velike Britanije, Saudijske Arabij, prenosi ekapija. 

 

Marry Barra, generalna direktorica General Motorsa, proglašena je za najmoćniju ženu u svjetskom biznis svijetu. Barra (52), koja je cijelu svoju karijeru provela u GM-u, nadređena je za 212.000 radnika na šest kontinenata. Ona je jedna od 27 Amerikanki sa ovog spiska.

 

Maria das Gracas Silvia FosterMaria das Gracas Silvia Foster

Najmoćnija poslovna žena koja dolazi van SAD je Brazilka Maria das Gracas Silvia Foster (60). Prva direktorica energetske multinacionalne kompanije Petrobras sa sjedištem u Brazilu nalazi se na četvrtom mjestu liste najuticajnijih poslovnih žena.

 

??????????????????????????????????????????????????????Alison Cooper

Interesantno je da se najviše rangirana predstavnica Evrope, britanka Alison Cooper, nalazi na tek 15. mjestu. Cooper (47) je koleginica po funkciji prethodno navedenim biznis ženama u multinacionalnoj duvanskoj kompaniji Imperial Tobacco.

 

 

marissa_new4Marissa Mayer

 

Najmlađa među najmoćnijim damama iz svijeta biznisa je Marissa Mayer. Ova 37-ogodišnja predsjednica, ujedno i generalna direktorica Yahoo-a nalazi se na 14. poziciji.

 

3-Lubna-OlayanLubna Olayan

 

Čak jedna petina cjeloukupne liste dijeli poziciju najstarije. Njih deset ima po 60 godina. Među zanimljivijima jeste pozicija 43 na kojoj se nalazi Lubna Olayan. Generalna direktorica Olayan Financing-a dolazi iz Saudijske Arabije i pravi je “šampion rodne ravnopravnosti srednjeg Istoka”.

 

 

Prvih 10

 

1. Marry Barra – General Motors

2. Ginni Rometty – IBM

3. Indra Nooyi – PepsiCo

4. Maria das Graças Silva Foster – Petrobas

5. Ellen Kullman – DuPont

6. Irene Rosenfeld – Mondelez International

7. Merillyn Hewson – Lockheed Martin

8. Meg Whitman – Hewlett-Packard

9. Patricia Woertz – Archer Daniels Midland

10. Gail Kelly – Westpac

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Savjeti nutricioniste za očuvanje i jačanje imuniteta