Kontracepcijske pilule smanjuju rizik od raka vrata maternice

fotografija
@TatianaMara via Twenty20

Uzimanjem kontracepcijskih pilula u razdoblju između 10 i 15 godina, vjerojatnost je da se prepolovi rizik od razvoja raka vrata maternice, pokazuju najnovija istraživanja, piše Libela.

Međunarodni tim stručnjaka kaže da raširena upotreba pilula u razvijenim zemljama spašava stotine hiljada života od ’60-ih godina, a žene se trebaju osjećati sigurnima koristeći pilule, kada je u pitanju rak. Studija na više od 27.000 žena je utvrdila da za svakih pet godina koje je žena bila na piluli, njezin rizik od raka endometrija, koji ovija maternicu, smanjen je za oko 25 posto.

Korist se povećava što žena duže uzima pilulu, neovisno o nizu drugih rizičnih faktora, poput težine, korištenja hormonske terapije u menopauzi, pušenja, te ima li djecu ili ne.

Izvanredna profesorica Karen Canfell, direktorica Centra za istraživanje raka (Cancer Council NSW) i članica međunarodne saradničke skupine koja je provela istraživanje, rekla je kako se posebno ohrabrujuća pokazala prednost i nakon što je žena prestala uzimati pilule.

To znači da žene koje uzimaju pilulu u svojim 20-im i 30-im godinama su zaštićene sve do dobi kada su u najvećem riziku od razvoja raka maternice, a to je do 55. godine i kasnije, rekla je Canfell.

Ovi rezultati ukazuju na to da su u zemljama s visokim dohotkom, oralni kontraceptivi u proteklih 50 godina, već spriječili ukupno oko 400.000 karcinoma endometrija, odnosno oko 200.000 u posljednjih 10 godinanapisali su znanstvenici u članku objavljenom jučer u stručnom časopisu The Lancet Oncology.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.