Kratka historija korzeta

Datum objave
29/08/2014
foto
@Kiraira via Twenty20

Prve žene koje su nosile donji veš bile su Egipćanke, a prvi podaci o tome datiraju još iz razdoblja 3000 godine p.n.e. Veš je bio rezerviran za plemkinje, a sluge i robovi nisu nosili ništa ispod odjeće. Krećanke su bile prve koje su nosile uske korzete koji su jako naglašavali struk. Predstvljamao vam još nekoliko činjenica o korzetima koje sigurno niste znali.

1550._Priča kaže kako je supruga francuskog kralja Henrika II, Katarina de Medici nije voljela žene širokog struka, stoga je dala napraviti željezne korzete, koji su naglašavali bokove i grudi.

 

1715.-1792._Doba Luja XV i XVI karakterizirali su korzeti koji su se nosili preko haljina, a bili su ukrašeni vrpcama i detaljima kako bi bili što bolje primijećeni.

1820.-1850._Zanimljivo je da je ovom periodu figura pješčanog sata bila moderna i za muškarce, pa se ponekad postizala nošenjem korzeta.

1837.-1901._Za vrijeme Viktorijanskog doba korzeti su bili jako popularni i tad je napravljen prvi korzet koji je žena mogla sama obući i skinuti. Kopčao se s prednje strane.

1874._Evidentirano je čak 97 različitih bolesti koje je uzrokovalo nošenje korzeta, od poeškoća s disanjem i cirkulacijom do histerije i melanholije, nemogućnosti dojenja, te opasnosti pobačaja i različitih deformacija rođenje djece.

1914._Mary Phelps Jacob izmislila je smanjenu verziju korzeta, a u to vrijeme grudnjak je postao pravi hit među ženama.

1930.-1940._Tokom tridesetih i četrdesetih godina prošlog vijeka burleska, kao prethodnica kabarea, veličajući šarm, glamur i ženstvenost, razvila se u žanr blizak vodvilju, u muzički komad humorističnog karaktera; veseo i nestašan muzički komad za ples. U kratkim skečevima sa puno humora, dok tumači tekst neke pjesme, dama koja igra burlesku obično nosi seksi odjevne predmete, vrlo često korzete.

1939._Magazin Vogue objavio je prve verzije korzeta, a Horst P. Horst kreira jednu od ikonskih fotografija 20. vijeka – The Mainbocher Corset. Fotografija je objavljena u Vogueu 15. septembra 1939. godine.

1950._Diorov New Look vratio je ženstvenost na modnu scenu, a njegov neizostavni dio bili su korzeti.

1960._Uvođenjem likre u proces proizvodnje promijenjene su glavne karakteristike korzeta, te se pretvorio u običan steznik.

1968._Ljudi s problemima s kičnom ili s unutarnim ozljedama ponekad nose korzete radi imobilizacije. Andy Warhol nosio je korzet do kraja života nakon što je ranjen 1968. godine.

Najtanji struk na svijetu_Cathie Jung ima struk opsega svega 36 centimetara. Kako bi održala takav struk nosi korzet i kad spava, a skida ga samo kad se tušira. Korzet joj uopšte ne smeta i za nju to nije imalo nikakvih posljedica, jer je rodila dvoje zdrave djece.

Jean Paul-Gaultier_Kralj korzeta_Ikona svjetske modne industrije ’90-ih godina kreirao je čuveni korzet sa špicastim korpama za turneju pop pjevačice madonne Blonde Ambition, nakon čega je taj seksi odjevni predmet postao njegov zaštitni znak. Čak je kreirao jedan i za svoju mačku.

1993._Pojavio se na tržištu Jean Paul-Gaultier EDP za žene, kasnije preimenovan u Classique sa čuvenom ambalažom ženske figure u krozetu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Deichmann predstavio novu FOR YOU kolekciju za proljeće/ljeto 2022.