Kratka historija korzeta

Datum objave
29/08/2014
foto
@Kiraira via Twenty20

Prve žene koje su nosile donji veš bile su Egipćanke, a prvi podaci o tome datiraju još iz razdoblja 3000 godine p.n.e. Veš je bio rezerviran za plemkinje, a sluge i robovi nisu nosili ništa ispod odjeće. Krećanke su bile prve koje su nosile uske korzete koji su jako naglašavali struk. Predstvljamao vam još nekoliko činjenica o korzetima koje sigurno niste znali.

1550._Priča kaže kako je supruga francuskog kralja Henrika II, Katarina de Medici nije voljela žene širokog struka, stoga je dala napraviti željezne korzete, koji su naglašavali bokove i grudi.

 

1715.-1792._Doba Luja XV i XVI karakterizirali su korzeti koji su se nosili preko haljina, a bili su ukrašeni vrpcama i detaljima kako bi bili što bolje primijećeni.

1820.-1850._Zanimljivo je da je ovom periodu figura pješčanog sata bila moderna i za muškarce, pa se ponekad postizala nošenjem korzeta.

1837.-1901._Za vrijeme Viktorijanskog doba korzeti su bili jako popularni i tad je napravljen prvi korzet koji je žena mogla sama obući i skinuti. Kopčao se s prednje strane.

1874._Evidentirano je čak 97 različitih bolesti koje je uzrokovalo nošenje korzeta, od poeškoća s disanjem i cirkulacijom do histerije i melanholije, nemogućnosti dojenja, te opasnosti pobačaja i različitih deformacija rođenje djece.

1914._Mary Phelps Jacob izmislila je smanjenu verziju korzeta, a u to vrijeme grudnjak je postao pravi hit među ženama.

1930.-1940._Tokom tridesetih i četrdesetih godina prošlog vijeka burleska, kao prethodnica kabarea, veličajući šarm, glamur i ženstvenost, razvila se u žanr blizak vodvilju, u muzički komad humorističnog karaktera; veseo i nestašan muzički komad za ples. U kratkim skečevima sa puno humora, dok tumači tekst neke pjesme, dama koja igra burlesku obično nosi seksi odjevne predmete, vrlo često korzete.

1939._Magazin Vogue objavio je prve verzije korzeta, a Horst P. Horst kreira jednu od ikonskih fotografija 20. vijeka – The Mainbocher Corset. Fotografija je objavljena u Vogueu 15. septembra 1939. godine.

1950._Diorov New Look vratio je ženstvenost na modnu scenu, a njegov neizostavni dio bili su korzeti.

1960._Uvođenjem likre u proces proizvodnje promijenjene su glavne karakteristike korzeta, te se pretvorio u običan steznik.

1968._Ljudi s problemima s kičnom ili s unutarnim ozljedama ponekad nose korzete radi imobilizacije. Andy Warhol nosio je korzet do kraja života nakon što je ranjen 1968. godine.

Najtanji struk na svijetu_Cathie Jung ima struk opsega svega 36 centimetara. Kako bi održala takav struk nosi korzet i kad spava, a skida ga samo kad se tušira. Korzet joj uopšte ne smeta i za nju to nije imalo nikakvih posljedica, jer je rodila dvoje zdrave djece.

Jean Paul-Gaultier_Kralj korzeta_Ikona svjetske modne industrije ’90-ih godina kreirao je čuveni korzet sa špicastim korpama za turneju pop pjevačice madonne Blonde Ambition, nakon čega je taj seksi odjevni predmet postao njegov zaštitni znak. Čak je kreirao jedan i za svoju mačku.

1993._Pojavio se na tržištu Jean Paul-Gaultier EDP za žene, kasnije preimenovan u Classique sa čuvenom ambalažom ženske figure u krozetu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Catrinel Marlon u kreacijama Belme Tvico u Cannesu