Krvavi mjesec: Nevjerovatan prizor ili ostvarenje proročanstva?

Totalno pomračenje Mjeseca, prema najavama astronoma, dogodit će se u ranim jutarnjim satima 15. aprila, a bit će jasno vidljivo širom Sjeverne Amerike, prenosi US Today. Dok se jedni pripremaju za rijedak prizor pomračenja Mjeseca, drugi strahuju od ostvarenja biblijskog proročanstva.

 

Upravo će taj događaj označiti početak tetrade, rijetku pojavu četiri lunarne eklipse, od kojih druga slijedi u oktobru, a još dvije sljedeće godine. Nesvakidašnja pojava, započet će u aprilu totalnom lunarnom eklipsom, vidljivom iz obje Amerike kao i sa Novog Zelanda i ostalih dijelova Pacifika. Pomračenje Mjeseca posljedica je padanja Zemljine sjenke na Mjesec.

 

Pun mjesec će prvo djelovati malo tamniji od uobičajenog, ali će ljudi ubrzo primjetiti mnogo tamniju sjenku koja će se kretati preko Mjeseca, a bit će crvenkasto-smeđe boje, najavio je astronom Gerald McKeegan iz Svemirskog i naučnog centra Chabot.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=UpGTpy5eGr8[/youtube]

 

Takozvani “krvavi mjesec”, prema objašnjenju astronoma, svoju crvenu boju dobija zahvaljujući prelamanju sunčevih zraka kroz Zemljinu atmosferu.

 

To je isti efekt koji vidite kad Sunce poprimi crvenkasto-narandžastu boju tokom zalaska, samo što se u ovom slučaju prelomljena sunčeva svjetlost preslikava na Mjesec, objasnio je McKeegan.

 

On također navodi kako će tokom eklipse, Mars biti jasno vidljiv, kao vatreno crvena zvijezda pored Mjeseca. Crveni Mars i crveni Mjesec sigurno će biti spektakularan prizor, kažu astronomi i dodaju kako je šteta što zbog vremenske razlike neće moći svi da prisustvuju ovom događaju.

 

I dok astronomi s nestrpljenjem iščekuju ovaj rijedak događaj, neki su ozbiljno zabrinuti. Naime u knjizi John Hagee pod imenom Četiri krvava mjeseca najavljuje velike promjene koje će uslijediti nakon ovog događaja, a spominje se i kako će upravo ova lunarna tetrada biti ispunjenje biblijskog proročanstva. Naime, prema proročanstvu iz Biblije prije nego što dođe veliki dan Gospodnji, sunce će se pretvoriti u tamu, a mjesec u krv.

 

Ostale tri eklipse dogodit će se 8. oktobra ove godine, zatim 8. aprila i 28. septembra 2015. godine, a astronomi kažu da će između 2001. i 2100. godine biti ukupno osam lunarnih tetrada. (b92.net)

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Fashion.Beauty.Love premijera komedije FRANCUSKINJE u Cinema Cityju