KUMA International i Fondacija WARM organiziraju radionicu sa fotoreporterom ENRICOM DAGNINOM

Release Date
25/02/2021
FOTOGRAFIJA
KUMA International

Kuma International će u partnerstvu sa Fondacijom WARM od 26. do 28. februara 2012. držati radionicu fotoreportaže sa italijanskim fotoreporterom Enricom Dagninom.

Fotoreportaža je poseban oblik novinarstva koji koristi slike kako bi ispričao vijesti, iskrene i nepristrasne u skladu s novinarskim standardima. Fotoreporter je sličan reporteru, ali umjesto pisane riječi koristi kameru da bi ispričao vijest.

Učesnici i učesnice će imati jedinstvenu priliku da rade zajedno sa italijanskim fotoreporterom Enricom Dagninom, trenutno jednim od vodećih fotografa koji radI za francuski magazin Paris Match čije se arhive i reportaže distribuiraju i izlažu širom svijeta. Njegova samostalna izložba Untitled iz 2016. godine bila je izložena u Duplex100m2 galeriji u Sarajevu tokom WARM festivala. Zajedno sa Fuadom Bavcićem, Quentinom Fagartom i Claudiom Zini radi na Kuma International pojektu – dokumentarnom filmu o gradu Goraždu tokom bosanskog rata te njegovim posljedicama,

Prvog dana radionice, Enrico Dagnino održati će uvod o fotoreportaži i govoriti o svojoj međunarodnoj karijeri fotoreportera. Njegov debi kao fotoreporter dogodio se za vrijeme pada Berlinskog zida i Baršunaste revolucije u Pragu. Tokom svoje karijere pokrivao je ustanak u Rumuniji i na Kosovu, sukobe u bivšoj Jugoslaviji, kao i opsadu Sarajeva i bosanski rat. Također je radio na izraelsko-palestinskom sukobu, ratu Rusije suprotstavljene Čečeniji, kao i građanskim ratovima Jemena, Somalije, Nagorno-Karabaha i ruandske izbjegličke krize, te Kabiline ofanzive u Demokratskoj Republici Kongo, invazijama na Afgnistan i Irak te arapske proljetne revolucije. Učesnici i učesnice će također saznati o novoj generaciji fotoreportera koja je rođena tokom jugoslovenskih ratova ’90-ih godine, izazovima digitalne ere i važnosti fotoreportaže danas.

Svi učesnici i sve učesnice će dobiti zadatak koji će se razviti u narednim sedmicama. Na osnovu određene teme, učesnici i učesnice će morati izraditi foto esej o kojem će se zajedno razgovarati u učionici. Učesnici i učesnice predstaviti će svoje foto eseje u učionici, naučiti će kako editovati i napraviti novinski časopis. Također, doprinijeti će Kuma International društvenim mrežama gdje će njihovi foto eseji biti predstavljeni.

///

Kuma International je bosanskohercegovačka neprofitna organizacija koju je osnovala Claudia Zini u Sarajevu 2018. godine. Kuma International je prvi internacionalni istraživački centar posvećen vizualnoj umjetnosti i estetici u poslijeratnim okolnostima kao i ratnom sjećanju, traumi i identitetu u post-konfliktnim društvima,  sa posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu ali i bivšu Jugoslaviju. Svojim originalnim pristupom, udruženje se bavi dodirnim tačkama između akademskog istraživanja i konkretnih platformi za razne izložbene projekte kao i društveni angažman, stvarajući iznimnu sinergiju između istraživača, akademika, vizualnih umjetnika i lokalne zajednice. Kuma International se zasniva na ideji stvaranja sigurnog okruženja za produkciju i diskusiju, gdje se umjetnici, istraživači i članovi lokalne zajednice mogu povezivati i promišljati ulogu umjetnosti kreirane u kontekstu konflikta i traume. Zbog posebnog interesa za bosanskohercegovačku dijasporu, Kuma otvara mogućnost umjetnicima iz ovog miljea, razbacanim po cijelome svijetu, da se sretnu u Sarajevu i dobiju podršku za svoje umjetničke projekte. Za više informacija, pogledajte: www.kumainternational.org

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.