LG savjeti stručnjaka za uštedu energije: Kako pravilno da koristite kućne uređaje?

Energetski efikasan frižider ili mašina za pranje veša može dosta da uštedi u vašem domaćinstvu i njihova savjesna upotreba može pomoći da smanjite potrošnju energije. Tim povodom, stručnjaci iz kompanije LG Electronics (LG) pružaju najvažnije savjete u vezi sa korištenjem kućnih uređaja kako bi više doprinosili očuvanju prirodne sredine, ali i isplativiji.

 

Ako bismo zamijenili mašine za pranje veša, frižidere i zamrzivače koji su stariji od osam godina modernim uređajima, emisija ugljen-dioksida u domaćinstvima bi se smanjila. Zamjena zastarjelih kućnih uređaja ne samo da je ekološki preporučljiva, već je i veoma isplativa, jer će se ulaganje isplatiti za svega nekoliko godina.

 

 

Energetski efikasni uređaji mogu mnogo da uštede

 

Frižideri stari oko deset godina, u prosjeku, troše skoro 400 kilovat-sati godišnje, dok oni stariji uređaji zahtjevaju još više energije. Zamjena starijih frižidera onima iz A+++ kategorije koji posjeduju zamrzivač na dnu, može nam pomoći da uštedimo na računima za komunalne usluge, rekao je Branko Samac, menadžer prodaje za segment bijele tehnike u kompaniji LG. Situacija je slična i kod mašina za pranje veša. Kada uzmemo u obzir da je danas prosječan kapacitet mašine za pranje sedam kilograma, uz 220 ciklusa pranja, današnji uređaji koriste 10-12 metara kubnih vode godišnje, dok starije mašine za pranje veša, koje imaju kapacitet od samo 4-5 kilograma, mogu da potroše duplo više. Također, postoji značajna razlika u računima za struju. Mašina za pranje veša starija od deset godina može da potroši i do dva i po puta više struje u poređenju sa prosječnim uređajem danas dostupnim, istakao je Branko Samac.

 

 

 

Tehničke ključne riječi za efikasnost     

 

Najmoderniji frižideri posjeduju takozvani linearni inverter kompresor. Ovo rešenje može da smanji potrošnju energije uređaja za trećinu u poređenju sa konvencionalnim kompresorom. Dodatno, ovi tipovi su pouzdaniji, trajniji i tiši. Kada je riječ o mašinama za pranje veša, Direct Drive koji posjeduje inverter je trajniji od konvencionalnog pogona.

 

Ako tražimo frižider koji posjeduje zamrzivač, vrijedi izabrati Total No Frost uređaj. U njima nema zaleđivanja u frižideru ili zamrzivaču, što bi smanjilo energetsku efikasnost, a dodatno, ne moramo da brinemo oko redovnog odmrzavanja.

 

Kod mašina za pranje veša, funkcija koja vam može uštedeti vrijeme je takozvana Turbowash funkcija koja koristi efikasnu mlaznicu za ispiranje, usput štedeći i potrošnju energije i vode. U naprednijim mašinama automatski se mjeri težina veša, što također pomaže da se smanji potrošnja vode.

 

 

Saveti za uštedu energije_2

 

Savjeti za korištenje frižidera

  • Za energetski efikasne operacije važno je da kondenzatorska zavojnica na poleđini frižidera bude dobro provjetrena, zbog čega frižider treba da bude najmanje 10 cm udaljen od zida, a potrebno je brisati prašinu sa rešetke svakih šest mjeseci.
  • Ne stavljati frižider blizu izvora toplote (npr. šporet), ne izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti i ne stavljati toplu hranu unutra.
  • Trebalo bi da imate na umu da frižider „ne voli“ uske prostore. Modeli koji mogu biti ugrađeni u kuhinjski namještaj su skuplji od samostalnih s razlogom.
  • Redovno provjeravajte da li su vrata propisno zatvorena.
  • Isparavanje hrane i topao vazduh prouzrokuju zaleđivanje rashladnih ploča. Kako sloj leda ima izolacioni efekt, to rezultuje dodatnom potrošnjom energije sa smanjenjem performansi, tako da No Frost sistem mora da se odmrzava dvaput godišnje. Da bi se ovo izbjeglo, savjetuje se da izaberete Total No Frost sa višestrukom cirkulacijom vazduha.

 

 

 

Saveti za korištenje mašine za pranje veša

  • Mašine za pranje veša koriste najviše energije za zagrijavanje vode, pa možete uštedjeti na svom računu za struju ako perete odjeću na 30-40 stepeni. Najbolje rješenje je da izaberete TurboWash funkciju za uštedu energije i vode, pa na taj način možete da uštedite i na vremenu.
  • Bolje je izabrati uređaje većeg kapaciteta, jer možemo da operemo više veša odjednom, a manji broj ciklusa pranja troši manje struje, dok, također, možemo značajno da smanjimo vrijeme pranja. Zahvaljujući automatizaciji težine, veći  kapacitet ne znači veću potrošnju vode svaki put, pa, ako je to potrebno, manji komadi garderobe mogu da se peru energetski efikasno u uređajima većeg kapaciteta.
  • Nije preporučljivo da se započne pranje sa 1-2 komada garderobe, ali nije dobro ni preopteretiti mašinu, jer to može da smanji efikasnost pranja i ispiranja.
  • Ako koristimo sušilicu, najbolje je prvo osušiti odjeću na većoj brzini, osim u slučaju vrlo delikatnih komada.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Nokia telefoni u novom James Bond filmu ‘Za smrt nema vremena’