Louis Vuitton ponovo sarađuje sa avangardnom japanskom umjetnicom Yayoi Kusama

Release Date
23/12/2022
fotografije
@louisvuitton

Deset godina nakon prve saradnje, avangardna japanska umjetnica Yayoi Kusama, koja se proslavila svojim kaleidoskopskim nadrealističkim umjetničkim djelima, vraća se sa još jednom kolekcijom za luksuznu modnu kuću Louis Vuitton. Prva saradnja sa ovom velikom umjetnicom je bila na čelu s tadašnjim kreativnim direktorom Marc Jacobsom, a poklopila se sa njenom retrospektivnom izložbom u Whitey Museum of American Art u New Yorku s temom Love Forever. Kolekcija je najavljena kao jedna od najznačajnijih saradnji, a uključivala je tačkaste ansamble s odgovarajućim dodacima kao što su torbe, cipele, narukvice i šalovi.

Radovi Yayoi Kusama su često vezani za njenu unutrašnju psihu i traumu iz detinjstva. U mladoj dobi, Kusama je počela da doživljava živopisne halucinacije, koje su uključivale gusta polja tačaka i drugih obrazaca koji su narasli da bi je progutali. Ovi motivi prožimaju i definiraju stil umjetnice, koja se često smatra prethodnicom pop i minimal umjetnosti. Njene izložbe često sadrže sobe ispunjene predmetima oslikanim beskrajnim tačkama i ogledalima kako bi pozvali posjetitelje da odbace svoj ego i okupaju se u beskonačnom svemu.

Prema medijskom sapštenju Louis Vuittona, ova nova inkarnacija počinje tamo gdje prestaje prethodna kolekcija. Sami komadi su odraz Kusaminih poznatih instalacija. Prvi motiv su, naravno, njene ručno oslikane tačke, koje pronalaze svoj put do kožne galanterije.

U svojoj najopsežnijoj saradnji s umjetnicom do sada, luksuzni gigant lansira konfekciju, kožnu galanteriju, dodatke, pa čak i parfeme. Fotografije Stevena Meisela na kojoj su se našle Gisele Bündchen, Liye Kebede, Devon Aoki, Christy Turlington, Anok Yai i drugi poznati modeli, pojavit će se 26. decembra u japanskim modnim časopisima. Prelansirenje prvih proizvoda bit će 1. januara u Japanu i Kini, a već 6. januara bi se trebali naći u svih 460 Louis Vuitton butika širom svijeta.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Julie Judd u Belma Tvico haljini na Cannes Film Festivalu