Magija finske predstave ODLAZAK

Osmog dana (10.oktobra 2014.) Internacionalnog teatarskog festivala MESS ljubitelji teatra imali su priliku pogledati između ostalih i predstavu Odlazak (Lähtö / Départ), najnovije ostvarenje vizuelnog pozorišta i cirkuske kompanije WHS. U režiji mađioničara i vizuelnog umjetnika Kallea Nioa, predstava daje sliku para koji se udaljio i koji sada pluta u snoviđenjima i iluzijama.

 

Danas su na press konferenciji upriličenoj u Delikatesnoj radnji u Sarajevu dodatno predstavljeni režiser, glumac i iluzionista Kalle Nio i glumica i plesačica Vera Selene Tegelman.

 

Odlazak_foto_Velija-Hasanbegovic (1) Odlazak_foto_Velija-Hasanbegovic (22)

 

U opredstavi se radi o ženi i muškarcu koji imaju zamršen odnos. Zbunjeni, oni stoje na sceni okruženi odjećom. Osjećanja i misli pokazuju se kretnjama tijela, ali i pomjeranjem odjeće koja vodi svoj sopstveni život.

 

Kalle Nio
Kalle Nio

– Kao početna tačka za ovu predstavu poslužili su mi filmovi Michelangela Antonionija, pomalo sam opsjednut njegovim radom posebno trilogijom koju čine filmovi L’ AvventuraLa Notte i L’eclisse, a koja istražuje ljudske odnose. Želio sam se baviti ovakvom vrstom veze i ekspesije osjećaja koji se mogu iskazati kroz vanjske elemente. To je i dio onoga što ja radim kao mađioničar i iluzionist. Ideja je zasnovana na odnosu između žene i muškarca, svi ostali vanjski elementi su tu kako bi prikazali ono što se dešava unutar njihovog odnosa, rekao je režiser i glumac Kalle Nio.

 

 

[vimeo]http://vimeo.com/63723026[/vimeo]

 

 

Inspirirana scenskim iluzijama mađioničara 19. vijeka, ova predstava stvara jednu tajanstvenu atmosferu u kojoj se međusobno prepliću apsurdni humor i tragedija. Zbog jako puno tehničkih elemenata koji se ispreplić, rad na predstavi je trajao jako dugo.

 

– Počeli smo prvo praviti seriju kratkih filmova prije tri godine i radili smo performans u jednog galeriji. Problem s predstavom je u tome što je iluziju puno teže izvesti na pozorišnoj sceni, nego na filmu. iako je predstava zahtijevala dosta tehničkih elemenata, meni su najvažnije emocije, jer bez njih predstava ne bi funkcionirala. Bio je zanimljiv proces, jer smo imali priliku prvo sve ovo isprobati sa videom, pa onda vidjeti kako sve funkcionira na pozornici. Suština magije je ta da ne postoji jedan trik, već niz njih koji stvaraju iluziju i svi obično žele znati šta se desilo, u suštini je više elemenata koji stvaraju magiju, istakao je režiser.

 

Vera Selene Tegelman
Vera Selene Tegelman

Ovaj komad nam nudi jedinstveno teatarsko iskustvo u kojem se stapaju cirkus, magija, ples, modni dizajn i vizuelna umjetnost. Na pitanje koliko je vizuelni dio predstave oduzeo pažnju od same glume Vera Selene Tegelman rekla je: 

 

– Ne mislim da vizuelni dio oduzima išta od glumačkog. Uspjeli smo ostvariti balans svih elemenata i da se u presijecanju svih njih zapravo nalazi fokalna tačka i centar predstave. Jako mi je bilo interesatntno raditi na njoj, jer je zahtijevala da savladam dosta tehničkih elemenata i da istražim različite aspekte svog izvođenja na sceni. Bilo je jako poučno i inspirirajuće. 

 

Odlazak_foto_Velija-Hasanbegovic (24)Odlazak_foto_Velija-Hasanbegovic (28) Odlazak_foto_Velija-Hasanbegovic (29) Odlazak_foto_Velija-Hasanbegovic (30) Odlazak_foto_Velija-Hasanbegovic (31) Odlazak_foto_Velija-Hasanbegovic (32) Odlazak_foto_Velija-Hasanbegovic (33) Odlazak_foto_Velija-Hasanbegovic (34) Odlazak_foto_Velija-Hasanbegovic (35) Odlazak_foto_Velija-Hasanbegovic (37) Odlazak_foto_Velija-Hasanbegovic (38) Odlazak_foto_Velija-Hasanbegovic (39) Odlazak_foto_Velija-Hasanbegovic (40) Odlazak_foto_Velija-Hasanbegovic (41)

foto_Velija Hasanbegović

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.