Mali čajni rječnik

Nitko nije rođeni poznavatelj čaja, ali isprobavanje novih okusa može probuditi rastuće zadovoljstvo ispijanja čaja. Čaj nadahnjuje, osvježava, budi, a opet istovremeno opušta. Uživajte u otkrivanju koji je vaš omiljeni okus i sorta čaja. Donosimo vam mali čajni rječnik.

 

 

AROMATIZIRANI ČAJEVI_Čajevi se aromatiziraju dodavanjem prirodnih mirisnih ekstrakata, esencija, suhih cvjetnih latica i sl.

 

ASSAM_Naziv za čajeve iz sjeveroistočne indijske savezne države ASSAM. To je najveći čajni vrt svijeta.

 

BANCHA_Biološki japanski zeleni čaj proizveden od starijih, osušenih i pečenih listova, ubranih u jesen.Visoko cijenjen zbog svoje arome, bogat vitaminom C i antioksidantima.

 

BLEND_Mješavina više vrsta čajeva kao npr. jak jutarnji čaj ENGLISH BREAKFAST.

 

BOP – Broken Orange Pekoe_Čaj iz prvih zdrobljenih hrapavih i crnih vršnih listova. Specifičan za “niska područja” Cejlona.

 

BOSTON TEA PARTY_1773.g. američki su doseljenici u Bostonu, nezadovoljni visokim carinama koje je na čaj uveo kralj George III, pobacali sav teret čaja u more. To je bio početak otvorene pobune protiv britanske kolonijalne uprave ( Američka revolucija ).

 

BROKEN_Jači čaj koji se dobiva postupkom valjanja iz zdrobljenih, usitnjenih listića

 

CAMELIA SINENSIS_Grmolika zimzelena tropska biljka bez mirisa sa čvrstim, kožastim, sjajnim i eliptičnim listovima, nazubljenih rubova te bijelim i mirišljavim cvjetovima od kojih dobivamo čaj. Grmovi se sade u velikim čajnim vrtovima na nadmorskim visinama od 100-2000 m. Grm se reže na visinu do jednog metra radi većeg broja izdanaka i lakšeg branja lišća.

 

CEYLON_Trgovački naziv za čajeve iz Šri Lanke, visoko cijenjene zbog jačine i okusa.

 

CHA-NO-YU_Japanska čajna ceremonija

 

CHUN MEE_Kineski zeleni čaj najviše kvalitete iz samih vršnih pupoljaka listova.

 

CRNI ČAJ_Skupni naziv za sve fermentirane čajeve.

 

ČAJ_Dolazi od kineskog CHA’, dok ga u zapadnoeuropskim jezicima znamo kao TE, THE, TEE ili TEA. Izuzetak je portugalski naziv; on je najbliži izvornom: piše se cha’, a izgovara [ša’].

 

DARJEELING_Čaj iz indijske pokrajine na obroncima Himalaje (800-2000m nadmorske visine), vrhunske kvalitete, posebice u drugoj berbi (sredina svibnja do konca lipnja).

 

DUST_Čajna prašina koja sadrži djeliće čajnih listića manjih od 1 mm, prosijane nakon postupka valjanj. Služi za punjenje filter vrećica. Čaj najslabije kvalitete.

 

EARL GREY_Čaj aromatiziran bergamotovim (podvrsta naranče) uljem ili cvijetom.

 

ENGLISH BREAKFAST_Mješavina čajeva s Ceylona i Assama, karakteristična po jakom okusu dobivenom od kratkih i sitno sjeckanih listića ( broken leaf ).

 

FANNINGS_Približno 1 mm veliki djelići čajnih listova dobiveni prosijavanjem nakon valjanja. Često se za Fannings sa ekstremno malim česticama naziva čajnom prašinom i spada u najlošiju kvalitetu čaja iako postoje i eksluzivniji i skupocijeniji Fannings čajevi.

 

FERMENTACIJA (vrenje)_prirodni proces raspada složenih organskih spojeva u čaju pod utjecajem fermenata (enzima). Fermentirani čaj = crni čaj .

 

FINE PLUCKING (fina berba čaja)_Berba u kojoj se trgaju samo dva lista i vršni pupoljak s grančice ( zovu je i “carskom berbom”).

 

FIRST FLUSH_Prva berba u Darjeelingu (mart). Daje posebno aromatičan čaj visoke kakvoće.

 

GOLDEN NEPAL_Čaj koji dolazi iz gorja kraljevine Nepal i u sebi združuje odlike DARJEELINGA i ASSAMSKIH čajeva.

 

GUNPOWDER_Kineski zeleni čaj listića savijenih u kuglice.

 

GENMAICHA_Japanski zeleni čaj “aromatiziran” na originalan način (dodana su mu zrna pržene riže i kukuruza).

 

KEEMUN_Posebno mirisan i nježan crni čaj iz kineske provincije An Hui.

 

LAPSANG SOUCHONG_Crni kineski čaj velikih listova (peti list na vršnoj grančici). Suši se na dimu zbog čega ima specifičan miris.

 

MATCHA_Posebna i skupocijena vrsta zelenog čaja u prahu kod koje se ručno ubiru samo najmlađi pupoljci čaja. Priprema Matche počinje nekoliko tjedana prije žetve, kada je grmlje čaja prekriveno kako bi se spriječio doticaj sa izravnom sunčevom svjetlosću. To usporava rast, daje lišću tamniju nijansu zelene boje i uzrokuje proizvodnju aminokiselina koje čine čaj slađim.Rabi se kod japanske čajne ceremonije (cha-no-yu). Koriste ga budistički sveštenici prilikom meditacija. Odličan je u sladoledu, kolačima,a od Matche se rade i kokteli.

 

MATE_Južnoamerička biljka od koje se pravi čaj ljekovitih svojstava. Mate znači izvorno u Kečua jeziku posuda za piće. Napitak se tradicionalno priprema u posebnim drvenim posudicama (volumena cca 2 dcl) te pije direktno iz njih pomoću metalne slamčice (bombille) koja je u pravilu u svom donjem dijelu plosnata i sadrži fine pore za filtriranje. potiče probavu, pojačava znojenje,a s obzirom na veći sadržaj kofeina smanjuje umor. Odličan je napitak za mršavljenje jer smanjuje apetit.

 

OOLONG_Polufermentirani čaj iz Kine i Taiwana. Fermentacija zahvaća oko 60% listića. Zovu ga ubojica masnoća.

 

ORANGE PEKOE (OP)_Čaj drugog razreda kakvoće, jer se prvi listići ubiru kada su već dobro razvijeni. Naziv Orange dolazi od niz. kraljevske loze ORANIE, a Pekoe od kineskog Pak ho ( vlas, zapravo list ), pa ORANGE PEKOE ustvari predstavlja KRALJEVSKI LIST.

 

PAI MU TAN_Zovu ga bijelim planinskim čajem; čuveni je kineski zeleni ( zapravo sasvim malo fermentiran ) čaj, velikih listića.

 

PEKOE (P), PEKOE SOUCHONG (PS)_Treći i četvrti list grančice čajevca. Veći su i slabije arome, pa daju čaj nešto slabije kakvoće.

 

PU-ERH_Čaj koji se radi iz roda Camellie Sinesis zvane Dayeh, podvrste velikog lista. Pu-erh se dijeli na zeleni i “kuhani”ili oksidirani pu-erh. Kod zelenog pu-erha sušenje se izvodi samo djelomično kako bi se dopustilo listu da polako oksidira tokom vremena. Oksidirani pu-erh je tamniji zbog inicijalne oksidacije prije sušenja. Ti tamni čajevi dobro stare i okus im se poboljšava s vremenom. Uravnotežuje kolesterol i pomaže pri mršavljenju.

 

ROOIBOS_Red bush ili Crveni grm (Južna Afrika) iz čijih se stabljika pripravlja čaj izvrsnog okusa. Sve je popularniji u svijetu (također i s raznim aromama). Bez teina je.

 

RUSKI ČAJ_Nježna mješavina crnih kineskih čajeva s čajevima Ceylona i Jave, no često ga brkamo s čajem iz Zakavkazja.

 

SAMOVAR_Grijana metalna posuda tradicionalno korištena u Rusiji, Zakavkazju, Turskoj i Iranu za grijanje vode za čaj.

 

SECOND FLUSH_Druga, ljetna berba u Darjeelingu (maj, juni). Vrhunska kakvoća čaja.

 

SENCHA_Najpopularniji japanski zeleni čaj specijalno napravljen bez brušenja čajnih listića. Aroma i kvaliteta ovise o sezoni i mjestu berbe, ali se smatra da je najkvalitetnija Sencha iz prve bebe. Zanimljivo je da 80% proizvodnje čaja u Japanu odnosi na Senchu.

 

SOUCHONG_Skupna oznaka za crne čajeve iz velikih listova (peti list grančice).

 

TANIN_Čaj sadrži 5-25% tanina koji mu daje okus trpkosti.

 

TEA TIME_Sinonim za uobičajenu englesku stanku uz čaj (five o’clock tea = poslijepodnevni čajni domjenak u 17 sati).

 

TEIN_Alkaloid u čaju (trimetilksantin). Istovjetan kofeinu. U vrućoj se tekućini oslobađa, već nakon tri minute. Jedna ga šoljica sadrži od 0,01 do 0,05 grama.

 

TIPPY (T)_Oznaka za čaj iz pahuljastih vršnih čajnih listića, npr. TGFOP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) označava čaj iz prvog (OP) vršnog listića, koji je ubran, kada se tek otvara (flowery), još je pahuljast (T), te počinje dobijati zlatastu (golden) boju.

 

TWININGS_Najstarija engleska tvrtka čaja. 1706.g. Thomas Twining je u Londonu prvi gostima u svom “COFFEE HOUSE” ponudio čaj.

 

UVA_Čaj iz istoimenog bazena u zapadnom visočju Šri Lanke (Ceylon OP UVA). Jedan od najboljih na otoku.

 

YUNNAN_Južno kineska pokrajina (uz Burmu i Laos), prirodno stanište čajevca i pradomovina čaja u kojoj se uzgaja istoimeni crni čaj, vrhunske kakvoće, te specifična skupina čajeva zvana PU-ERH.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Kako se zaštititi od polenske alergije?