Mali savjeti za savršen večernji make-up

Datum objave
18/12/2020
tekst
Sanja Savić
naslovna fotografija
@Ala via Twenty20

Mnoge žene, bez obzira na sve veću popularnost beauty blogova i YouTube make-up tutoriala, nisu make-up ekspertice, pa nije ni čudo da često zaziru od eksperimentisanja sa različitim tehnikama šminkanja, posebno onim prikladnim za večernji izlazak. Kad je u pitanju večernja šminka, osnovno i jedino pravilo jeste umjerenost. Ponekad velika želja sa savršeno našminkanim licem rezultira velikom katastrofom, pa s toga uvijek imajte na umu da više nije uvijek i bolje. Ipak, ne treba zaboraviti da je korištenje jačeg make-upa i dalje dopušteno i lijepo, a uz ovih nekoliko jednostavnih savjeta svakodenvnu rutinu šminkanja ćete podići na veći nivo.

 

 

KOREKTOR ZA PODOČNJAKE

Bez obzira na vrstu podloge (pudera) koju nanosite na lice, nikad ne izostavite korektor za podočnjake koji ćete utapkati vrhovima prstiju na zonu podočnjaka i oko nosa. Na tržištu postoje razne nijanse korektora, a prilikom odabira imajte na umu da korektor bude za nijansu svjetiliji od nijanse pudera, jer ćete na taj način istaći i osvijetiliti centralni dio lica, a ujedno i učiniti da podočnjaci budu manje vidljivi ili čak u potpunosti nestanu.

SAVJET_Nikad ne zaboravite da setujete korektor sa puderom u prahu, na taj način ćete izbjeći nakupljanje korektora u sitnim borama ispod očiju, a ujedno ćete postići efekat savršenog make-upa.

 

UMJETNE TREPAVICE

Ukoliko do sad niste eksperimentisali sa umjetnim trepavicama, vrlo vjerovatno i sama pomisao na njih izaziva blago nelagodu. Stavljanje umjetnih trepavica nije kvantna fizika, ali iziskuje malo vježbe. Na internetu postoji veliki broj tutoriala koji korak po korak pokazuju čitav postupak, a prije nego se odlučite na kupovinu najgušćih i najdužiih trepavica, uzmite u obzir da umjetne trepavice najbolje izgledaju kada su u skladu s ostatkom šminke.

SAVJET_ Umjetne trepavice je potrebno izmjeriti prema dužini prirodne linije trepavica i skratiti ih po potrebi prije samog čina nanošenja, jer ćete na taj način izbjeći efekt zatvorenog oka. Umjetne trepavice uvijek stavite kao završni korak na očima (nakon sjenila, tuša…). Za dramatičniji izgled preko trepavica možete nanijeti i sloj crne maskare.

Example: @nastyatkachenko19 via Twenty20

 

CRVENI RUŽ

Crveni ruž je vječna klasika, ali i vječiti zvor nedoumica u šminkanju. Mnogi se slažu da ima sličan efekt kao legendarna mala crna haljina u modi, a ipak, mnoge žene žive u neosnovanom strahu od njega. Ukoliko imate svijetu boju kose, odlučite se za nešto svjetliju nijansu crvene, dok će ženama tamne kose više pristajati tamnije nijanse crvene. Ukoliko nemate dovoljno samopouzdanja za intezivnu crvenu, za početak izaberite polu-providno crveno sjajilo za usne. Za efekt punih usana obavezno iscrtajte rubove usana olovkom u istoj boji, a zatim nanesete ruž.

SAVJET_Da bi se ruž održao na usnama uvijek ih ocrtajte olovkom u istoj boji. Na taj način ćete spriječiti da se boja razlije preko usana.

@jullymalynovska via Twenty20

 

OLOVKA ZA OČI

Ukoliko ne posjedujete vještinu za precizno iscrtavanje linije kapka tušem, odlučite se za crnu olovku. Liniju olovke uvijek možete ublažite i „razmrljati“ običnim štapićem za uši i na taj način postići blagi smokey eyes efekt.

SAVJET_ Uvijek se možete poigrati i sa olovkom za oči u nekoj drugoj boji, poput smeđe, ljubičaste, maslinaste ili sive.

@mayara-klingner via Twenty20

 

BRONZER

Voljeli ga ili ne, bronzer licu daje zdrav i blistav izgled. Ono što je najbitnije kod pravilnog odabira bonzera jeste prava nijansa, pa izbjegavajte narandžaste tonove i previše tamne nijanse. Bronzer nanesite nježnim i laganim pokretima preko čela, na obraze i bradu (zapravo u obliku broja 3 sa svake strane lica). Pobrinite se da ne bude vidljivih linija na dijelovima gdje ste nanijeli bonzer.

SAVJET_Ne birajte previše taman bronzer jer ćete na taj način postići da izgledate prljavo. Koristite veliku mekanu četku za lice koja ne kupi previše boje i zapamtite zlatno pravilo – manje je više.

 

 

TAMNI LAK ZA NOKTE

Iako se tehnički ne uklapaju u termin make-upa, uredni i lijepo oblikovani nokti će upotpuniti cjelokupan izgled. Tamni lakovi za nokte poput crne, plave, ljubičaste ili tamno-smeđe su totalni hit ove sezone, a dat će i dašak drame i glamura, bez straha da izgledate prenapadno.

SAVJET_Tamne boje na noktima često ostavljaju tamne fleke nakon višednevnog nošenja, s toga nikad ne zaboravite da nanesete sloj prozirnog laka prije lakiranja (bazu), a za dugotrajniju manikuru nanesite sloj prozirnog laka i na samom kraju (top coat). Dopustite da se svaki sloj laka u potpunosti osuši prije nanošenja sljedećeg.

@DashaPetrenko via Twenty20

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Margaret Qualley u odličnoj reklami za novi KENZO miris