Malo drugačija vječnost: Dijamanti od ljudskog pepela

Švajcarska kompanija Algordanza pronašla je način da kompresuje ljudske ostatke u dijamante. Kako ljudsko tijelo sačinjava 18 posto karbona, kojeg nakon kremacije ostane oko 2 posto, kompanija je odlučila iskoristiti ostatak za pravljenje dijamanata, piše portal Bored panda.

 

Proces traje tri meseca i tom prilikom se ljudski pepeo podvrgava visokim temperaturama i intenzivnom pritisku sličnim procesima koji se dešavaju duboko u zemljinom jezgru. Krajnji rezultat je dijamant, uglavnom plave boje, napravljen od ostataka voljene osobe. U kompaniji kažu da se od ostataka jedne osobe može napraviti devet dijamanata. Cijena jednog iznosi oko 4474 američkih dolara.

 

Za one koji ne mogu da se rastanu od voljenih ljubimaca, čikaška kompanija LifeGem proizvodi dijamante napravljene od ostataka ljubimaca.

 

memorial-diamond-cremation-ashes-algordanza-3 memorial-diamond-cremation-ashes-algordanza-7 memorial-diamond-cremation-ashes-algordanza-1 memorial-diamond-cremation-ashes-algordanza-2

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
U Sarajevu upriličena modna revija AFTERLIFE