Masterpiece of taboo: Izložba Vanje Lisac u Galeriji ULUPBIH

Datum objave
11/11/2021

U petak, 12. novembra s početkom u 18h u Galeriji ULUPBIH (Koševska 7) bit će otvorena izložba Masterpiece of taboo  fotografkinje Vanje Lisac. Fotografije koje ćete imati priliku vidjeti u sklopu izložbe su inspirisane radovima umjetnika Timura Stroila i plod su njihove saradnje.

Koji su tabui vremena u kojem živimo? Prikaz svakodnevnice provučene kroz filter aplikacije koje prenose u virtuelni svijet, a u kojem sve više boravimo i dizajniramo vlastite identitete, svakako je jedan od onih o kojem se ne progovara mnogo, naročito kroz umjetnost. Prešutno, igrajući uloge u prostoru koji se nametnuo kao nova stvarnost, oblikujemo istinu o sebi. Profili na društvenim mrežama pomno osmišljeni tiramoli, a rublje koje o njega kačimo kuratorska selekcija motiva kojom se utječe na ono što zelimo da drugi o nama znaju i misle. Da li nas hiperestetizacija stvarnosti i nas samih oslobađa ili čini zarobljenima? Udaljava li nas realnog zivota i pruža osjećaj prividne kontrole ili nam omogućuje da bolje ispoljimo svoj unutarnji svijet? Ova izložba ne nudi odgovore na ta, kao ni brojna druga pitanja koja se nameću na ovu temu, već potiče na promišljanje o njoj.

Svojim specifičnim fotografskim izrazom Vanja je zabilježila portrete. Obrađene na način da djelu nadrealno, fotografije dodatno naglašavaju potencijal fabriciranja i veliki prostor za manipulaciju dojmom. Ipak one prikazuju stvarne ljude koji su autorici pozirali za ovu prigodu. Koliko god naokolo izgledali poput fiktivnih likova, njihova fizonomija lica, kao i specifični detalji koje čovjek primjeti kada se bolje zagleda, razotkrivaju ljudskost, ali i različitost karaktera.

Za pretpostaviti je da nakon toliko intervencija u fotografiiji, osoba na njoj gubi identitet. Međutim, Lisac je, naprotiv, postigla suprotan efekt naglasivši njihove specifičnosti i prikazujući ih dublje, nego što bi se vidjelo iz klasičnog pristupa izradi portretne fotografije.

Fotografije su nastale iz inspiracije, tpkom snimanja za recentni umjetnički concept Baltazar District, likovnog umjetnika Timura Stroila, u sklopu kojeg je autor, tehnikom oslikavanja minijaturnih platna, na intrigantan način obradio temu života stanovnika sarajevske mahale. Riječ je o živopisnim prikazima pojedinaca, zatečenih iza kućne zavjese illi na prozorskom kapku. Na ova način prikazana, mahala je zapravo antipod društvenim mrežama. Likovni portreti stanovnika otkrivaju i njihovu tugu, čeznju, prevare i intrige. Međutim, fragmeni tih zivota naslucuju se iz njihovih izraza lica I polozaja tijela, sto ostavlja puno prostora masti I osobnom dojmu. Tako se Lisac i Stroil, ne samo stilski, vec i tematski nadopunjuju.

Fotografije su urađene specificnom tehnikom, aplicirnjem 3D materijala na fotografije isprintane na canvas.

U realizaciji izložbe učestvivali su make-up artisti Maja Talović, Ado Karišik i Adi Hasić, frizure su radili Ensar Dervišbegovišć i Ado Karišik, a modeli su Džejla Mahmutović, Denin Balta, Mak Pekušić, Amila Berbić, Mirza Odobašić i Ana Pekez. Za styling su bile zadužene Aleksandra Lovrić i Barbara Stroil.

 

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
EXIT ima poruku za regiju: Ponovo ujedinjeni vraćamo život životu!