Matchbox journal: Kakav otac, takav sin

Naziv projekta Kakav otac, takav sin, nije mogao jednostavnije opisati rezultat zajedničkog rada oca i sina Omera i Muris Halilovića.

 

like father like son

Muris, koji se od 2013. godine bavi dizajnom i kreiranjem proizvoda pod imenom bookvalno notesi jedne večeri dok je pokušavao da smisli novu ideju, sjetio se starog očevog dnevnika. To je bio najzanimljiviji dnevnik memoara koju je vidio u životu, zabranjeni dnevnik za djecu mlađu od 5 godina, 12 godina, 18 godina. Za vrijeme vojne službe koju je otac služio u JNA, stacioniran u Celju 1982. godine, kreirao je svoj vojni dnevnik, čije su korice bile izrađene od mozaika drvenih šibica palile su dječačku maštu više od samog sadržaja, kojeg prvo nije znao da pročita a onda kada je naučio čitati, teško da je mogao išta shvatiti.

 

NeweditionPhotos1

 

Nedavno, tačnije prije 5 mjeseci, otac je morao operacionim zahvatom da odstrani jedan bubreg, što ga je udaljilo od posla kojim se bavio nekoliko godina, posao koji je zahtijevao i dobru fizičku spremnost. Čovjek koji je aktivan po cijeli dan teško da se mogao i zamisliti da miruje jedan dan, a ne nekoliko mjeseci. Želeći da motivira oca da vidi neke druge mogućnosti za rad obzirom na situaciju u kojoj se našao, sin se zapitao kako angažovati čovjeka koji je svu svoju kreativnost koristio u rješavanju svakodnevnih poslovnih i životnih problema. Kako ga podstaknuti da sada kreira i uvidi potencijal svoje kreativnosti? Bljesak friške ideje u glavi sam doživio jedne večeri, kada sam se sjetio starog očevog dnevnika, jednostavno sam znao da je to osnova za naš budući rad. Vizuelni koncept i ime projekta Matchbox Journal by Like Father, Like Son sam iste večeri kreirao.

 

Uzbuđen, koncept sam izložio ocu. Iako skeptičan, otac je prihvatio izazov. Narednih dana, prikupivši materijal neophodan za realizaciju, započelo je sklapanje prvog Matchbox Journala. Trenutno Omer kreira u potpunosti sam proizvode, kompleksne mozaike koje spaja, reže, brusi, lijepi, ušiva i lakira satima a kreirao je i specifičan uvez, te je nakon nekoliko mjeseci izbacio i drugu seriju proizvoda, rekao nam je Muris.

 

Da se ova motivacija i kreativnost ne bi ponovo blokirala, svi zainteresovani za kupovinu mogu to uraditi na Facebook stranici Bookvalno ili etsy.

 

omerphoto1 omerphoto2 omerphoto3 omerphoto4 omerphoto5 omerphoto6 omerphoto7 omerphoto8 NeweditionPhotos2NeweditionPhotos3 NeweditionPhotos4 NeweditionPhotos6 NeweditionPhotos7 NeweditionPhotos8

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Fotografkinja INGE PRADER udahnula novi život slikama GUSTAVA KLIMTA