Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Danas se u cijelom svijetu obilježava 25. novembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tim povodom UN Women u Bosni i Hercegovini pokreće kampanju #NisiSama, koja za cilj ima predstaviti priče osoba koje su preživjele nasilje i osoba koje se u svakodnevnom radu susreću sa rodno zasnovanim nasiljem, prvenstveno nasiljem nad ženama.

 

Od danas počinje i 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama, unutar kojih će UN Women, zajedno sa partnerskim organizacijama iz nevladinog sektora, realizovati čitav niz aktivnosti širom Bosne i Hercegovine u cilju jačanja svijesti o različitim vrstama nasilja nad ženama, koje se svakodnevno dešava, kako u našoj zemlji, tako i širom svijeta.

 

UN Women ED

 

– Svi moraju raditi zajedno kako bi zaustavili nasilje nad ženama i djevojčicama u ovom trenutku. Nasilje nad ženama je prava epidemija koja mora biti zaustavljena, poručila je Phumzile Mlambo-Ngcuka, izvršna direktorica UN Women.

 

UN Women BiH će tokom 16 dana kampanje javnosti predstaviti priče osoba koje su preživjele nasilje, a koje mogu poslati snažnu poruku o prepoznavanju rodno zasnovanog nasilja, te traženju pomoći i podrške.

 

 

U sklopu kampanje #NisiSama na web stranici objavljene su prve priče o problemu nasilja u Bosni i Hercegovini. Priča pod naslovom Nasilje nije normalno i ne treba se tolerisati ispovijest je 29-godišnje Dž.J., koja je, shvativši da je njeno dijete ugroženo, odlučila reći NE nasilju i potražiti pomoć.

 

S druge strane, kampanja će predstaviti stručnjake, žene i muškarce, koji se na dnevnoj osnovi bore protiv rodno zasnovanog nasilja kao i na prevenciji istog. Cilj je, naglašavajući priče preživjelih kao i priče radnika, istaknuti postignuća i prepreke koje su obje strane morale savladati, te skrenuti pažnju na postojeće mehanizme pomoći.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Jean Angie Kaser: Svaki trud i rad se isplate, samo treba ostati svoj i biti strpljiv