Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Danas se u cijelom svijetu obilježava 25. novembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tim povodom UN Women u Bosni i Hercegovini pokreće kampanju #NisiSama, koja za cilj ima predstaviti priče osoba koje su preživjele nasilje i osoba koje se u svakodnevnom radu susreću sa rodno zasnovanim nasiljem, prvenstveno nasiljem nad ženama.

 

Od danas počinje i 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama, unutar kojih će UN Women, zajedno sa partnerskim organizacijama iz nevladinog sektora, realizovati čitav niz aktivnosti širom Bosne i Hercegovine u cilju jačanja svijesti o različitim vrstama nasilja nad ženama, koje se svakodnevno dešava, kako u našoj zemlji, tako i širom svijeta.

 

UN Women ED

 

– Svi moraju raditi zajedno kako bi zaustavili nasilje nad ženama i djevojčicama u ovom trenutku. Nasilje nad ženama je prava epidemija koja mora biti zaustavljena, poručila je Phumzile Mlambo-Ngcuka, izvršna direktorica UN Women.

 

UN Women BiH će tokom 16 dana kampanje javnosti predstaviti priče osoba koje su preživjele nasilje, a koje mogu poslati snažnu poruku o prepoznavanju rodno zasnovanog nasilja, te traženju pomoći i podrške.

 

 

U sklopu kampanje #NisiSama na web stranici objavljene su prve priče o problemu nasilja u Bosni i Hercegovini. Priča pod naslovom Nasilje nije normalno i ne treba se tolerisati ispovijest je 29-godišnje Dž.J., koja je, shvativši da je njeno dijete ugroženo, odlučila reći NE nasilju i potražiti pomoć.

 

S druge strane, kampanja će predstaviti stručnjake, žene i muškarce, koji se na dnevnoj osnovi bore protiv rodno zasnovanog nasilja kao i na prevenciji istog. Cilj je, naglašavajući priče preživjelih kao i priče radnika, istaknuti postignuća i prepreke koje su obje strane morale savladati, te skrenuti pažnju na postojeće mehanizme pomoći.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Dnevnik iz izolacije by Nejra Latić-Hulusić