Međunarodni festival queer fima Merlinka u Sarajevu sedmi put

Sarajevski otvoreni centar sedmi put u Sarajevu organizuje Međunarodni festival queer filma Merlinka u Sarajevu pod sloganom Lezbejka sam, neka sam koji će se održati u periodu od 7. do 9. februara 2019. godine.

 

Budući da većina sadržaja festivala govori o lezbejskoj egzistenciji, a uzimajući u obzir da medijska reprezentacija lezbejki često biva zanemarena kroz sadržaj i popratni materijal, te da istraživanja pokazuju da su lezbejke višestruko diskriminirane i nevidljive, odlučili smo se da kroz ovogodišnji slogan doprinesemo vidljivosti lezbejki u javnom diskursu, poručuju organizatorice.

 

Plakat Merlinka u Sarajevu 2019

Ovogodišnja Merlinka u svom atraktivnom sadržaju nudi nagrađivane filmove, razgovor o tome kako scenska umjetnost uprizoruje queer teme i likove, predstavljanje lezbejskog zbornika o sestrinstvu i jedinstvu, radionice za mlade profesionalce/ke filma i pozorišta, te muzički sadržaj uz bend i didžejice i didžeja iz BiH, Crne Gore i Srbije, te jedinstveni drag show pet beogradskih kraljica.

 

Ovogodišnji festival se održava na dvije lokacije – kino Meeting point i Jazz & night club Monument. Svečano otvaranje, 7.2. će se održati u kinu Meeting Point gdje će za dane festivala biti prikazana  tri dugometražna i šest kratkometražnih filmova čija ekranizacija govori o fascinantim i istinim pričama LGBTI osoba i izazova s kojima su se susretali.

 

Sve informacije u vezi programa festivala možete pratiti na web stranici soc.ba, na Facebook stranici Sarajevski otvoreni centar, te na Facebook događaju Merlinka u Sarajevu 2019 – Lezbejka sam, neka sam.

 

Ulaz na sav sadržaj festivala je slobodan i festival je otvoren za sve osobe koje solidarno žele da doprinesu borbi za prava LGBTI osoba.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
2014. godina kroz objektiv Jima Marshalla