MENT objavio prva 24 izvođača za svoje peto izdanje

Peto izdanje ovog zimskog festivala muzičke kreativnosti održat će se na više mjesta u Ljubljani od 30. januara do 1. februara 2019., a ovom prilikom najavljuje 24 izvođača iz čak 17 zemalja. MENT Ljubljana, koji je početkom godine na Eurosonicu proglašen najboljim malim i „indoor“ festivalom, još će više opravdati dobivene nagrade predstavljajući najbolje od muzičke i koncertne ponude iz cijele Evrope.

 

Već dosad poznatim koncertnim prostorima priključit će se Ljubljanski dvorac, a i konferencijski program će se također održati na novim lokacijama. Na njemu će se sudionici upoznati s neograničenim mogućnostima kineskog muzičkog tržišta, kao i značajem boutique festivala, održivosti, ekologije i jednakosti. MENT s ponosom najavljuje i intervjue s Claire O’Neill, suosnivačicom neprofitne tvrtke A Greener Festival te Natašom Podabed, izvanrednom kuratoricom (Ruski SKIF, Etnomechanica, Electro-mechanica festivali) i vlasnicom agencije More Zvukov koja uglavnom zastupa izvođače iz istočne Evrope.

 

 

 

Od post punka preko dream popa do Porto Morta

 

 

Festival će ove godine ugostiti jedan od najznačajnijih gitarističkih bendova ovog desetljeća, danski Iceage, koji je ove godine za Matador Records izbacio svoj četvrti album Beyondless. Slovenska grupa Katalena, koja inspiraciju vuče iz slovenskih narodnih pjesama, promovirat će svoj sedmi album Človek ni zver/Man Is Not a Beast, a pridružit će im se i indie dvojac Peter Kernel koji je ove godine nominiran za najbolji nastup na švicarskoj Live Talents nagradi. Hrvatske boje na MENTu predstavit će Porto Morto čiji je prvijenac hvaljen i slavljen, kako od kritike, tako i od publike. Rotterdamska alternativna scena trenutno proživljava renesansu u što će publiku uvjeriti nastup benda Lewsberg.

 

It It Anita belgijski su post punkeri koji idu ruku pod ruku s britanskim post punk psihodeličarima Squid. Post punk elementi mogu se pronaći i kod Litvanaca koji se kriju iza imena Shishi, kao i ukrajinskog dvojca Ptakh_Jung. Malo žešći zvuk njeguju holandski punkeri Charlie & The Lesbians te francuski post metalci Celeste, dok će Srbiju predstaviti dva vrlo interesantna benda koji sve više privlače pažnju publike širom regije: Turisti i Vizelj. Zabelov Group dolaze iz Češke i kombiniraju filmsku muziku sa sampleovima i akustičnim instrumentima uz malo elektronike. Talijani Bee Bee Sea će se publici predstaviti svojim kaotičnim rokenrolom, Španjolci Mohama Saz nude kombinaciju tuareške hipnoze i arapskog šarenila uz utjecaj anatolijskog psihodeličnog rocka. Njemački bend ÄTNA poznat je po energičnom dark pop izričaju, lo-fi Slovenci 7AM, koji su ove godine nastupili na Tabor Film Festivalu, također će pokazati zašto su trenutno jedan od bendova o kojima se najviše priča u Deželi. Aiming for Enrike predstavit će Norvešku svojom mješavinom broken jazza i prekrasne buke. Jeanne Added je pjevačica iz Francuske koja je osvojila Deezer Adami Award zahvaljujući svom vrlo zaraznom pop izričaju, a njena kolegica iz Portugala Surma također će uvesti publiku u svoj sanjarski svijet, kao i Austrijanci Schmied Puls. Slovenski četverac NOAIR svira alternativni pop, a banjalučki kantautor Sir Croissant kombinira art pop, sevdah i narodnu muziku.

 

 

 

U potrazi za inovacijama na programima muzičkih konferencija

 

 

Ove će godine MENT imati prvi think–tank jednostavnog naziva Učiniti muzičke konferencije ponovo velikim. Činit će ga profesionalci iz muzičke industrije u potrazi za idejama koje će unaprijediti i osvježiti muzičke konferencije, a rezultate će predstaviti na kraju programa. Okrugli stol na temu Kako izbjeći stvaranje showcase mjehura koji će propitkivati ulogu showcase festivala, njihove glavne fokuse te uloge samih organizatora ovakvih događaja koji su sve popularniji. Na početnom okruglom stolu publika će, za razliku od inače, imati glavnu ulogu. Otkrit će se i nova regionalna mreža izdavača, publika će moći čuti nešto o syncu u evropskim okvirima, a raspravljat će se i o mentalnom zdravlju svih aktera u muzičkoj industriji.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
U sklopu PlayUK festivala pogledali smo THE MAN FROM MO’WAX