Mirko Ilić dizajnirao prvu sevdah ploču od raspada Jugoslavije

Release Date
16/03/2016

Dizajner i ilustrator svjetskog glasa, Marko Ilić autor je vizuelnog identiteta novog albuma Dvojka Sevdah Takhta Damira Imamovića. Album pored CD formata izlazi i kao LP, što ga čini prvim sevdah LPjem od početka 1990-ih, kada se, s ratom na našim prostorima, ovaj format potpuno napušta.

 Mirka sam upoznao u Beogradu, nekad 2007. ili 2008., kada sam radio svoje prve koncerte tamo. Super smo se družili i dogovorili da ćemo nekada raditi nešto zajedno. Dvojka je bila idealan povod za to. U posljednje vrijeme vinil se vraća na velika vrata i naš izdavač Glitterbeat Records uredno štampa svoja izdanja i kao LP. Čim sam to čuo, odmah sam nazvao Mirka jer sam znao da će uraditi super posao. On je radio toliko važnih ploča i tako dobro poznaje taj format, izjavio je Damir Imamović.

dvojka

Mirko Ilić rođen je u Bijeljini 1956. Završio je Školu primjenjenih umjetnosti u Zagrebu, radio kao urednik stripa u Poletu, osnivač je grupe Novi kvadrat, ilustrator je, dizajner. Smatra se jednim od ključnih ljudi iza koncepta tzv. Novog vala u jugoslovenskoj muzici 1980-ih, kada dizajnira naslovnice za ploče Prljavog kazališta, Bijelog dugmeta, Azre, i dr. Od 1986. godine živi u Americi gdje radi kao art direktor za New York Times, Wallstreet journal, Time itd. Danas živi na Manhattanu, u New Yorku. Vlasnik je Studija za grafički dizajn, 3-D kompjutersku grafiku i filmske špice. Predaje poslediplomcima ilustracije na Školi vizuelnih umetnosti. Smatraju ga vjerovatno najuspješnijim dizajnerom sa ex-jugoslovenskog prostora.

Nakon velikog uspjeha sa prvim zajedničkim izdanjem 2012. godine i brojnih nastupa na prestižnim internacionalnim festivalima, Sevdah Takht Damira Imamovića završio je snimanje drugog CD-a pod nazivom Dvojka, koji će biti objavljen 29. aprila 2016. godine. Album će objaviti izuzetno agilni internacionalni izdavač Glitterbeat records, a produkciju potpisuje Chris Eckman (ex-The Walkabouts).

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.