Mirko Ilić dizajnirao prvu sevdah ploču od raspada Jugoslavije

Dizajner i ilustrator svjetskog glasa, Marko Ilić autor je vizuelnog identiteta novog albuma Dvojka Sevdah Takhta Damira Imamovića. Album pored CD formata izlazi i kao LP, što ga čini prvim sevdah LPjem od početka 1990-ih, kada se, s ratom na našim prostorima, ovaj format potpuno napušta.

 

 Mirka sam upoznao u Beogradu, nekad 2007. ili 2008., kada sam radio svoje prve koncerte tamo. Super smo se družili i dogovorili da ćemo nekada raditi nešto zajedno. Dvojka je bila idealan povod za to. U posljednje vrijeme vinil se vraća na velika vrata i naš izdavač Glitterbeat Records uredno štampa svoja izdanja i kao LP. Čim sam to čuo, odmah sam nazvao Mirka jer sam znao da će uraditi super posao. On je radio toliko važnih ploča i tako dobro poznaje taj format, izjavio je Damir Imamović.

 

Dvojka-LP-front-600x598

 

Mirko Ilić rođen je u Bijeljini 1956. Završio je Školu primjenjenih umjetnosti u Zagrebu, radio kao urednik stripa u Poletu, osnivač je grupe Novi kvadrat, ilustrator je, dizajner. Smatra se jednim od ključnih ljudi iza koncepta tzv. Novog vala u jugoslovenskoj muzici 1980-ih, kada dizajnira naslovnice za ploče Prljavog kazališta, Bijelog dugmeta, Azre, i dr. Od 1986. godine živi u Americi gdje radi kao art direktor za New York Times, Wallstreet journal, Time itd. Danas živi na Manhattanu, u New Yorku. Vlasnik je Studija za grafički dizajn, 3-D kompjutersku grafiku i filmske špice. Predaje poslediplomcima ilustracije na Školi vizuelnih umetnosti. Smatraju ga vjerovatno najuspješnijim dizajnerom sa ex-jugoslovenskog prostora.

 

Nakon velikog uspjeha sa prvim zajedničkim izdanjem 2012. godine i brojnih nastupa na prestižnim internacionalnim festivalima, Sevdah Takht Damira Imamovića završio je snimanje drugog CD-a pod nazivom Dvojka, koji će biti objavljen 29. aprila 2016. godine. Album će objaviti izuzetno agilni internacionalni izdavač Glitterbeat records, a produkciju potpisuje Chris Eckman (ex-The Walkabouts).

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Plastična operacija koja nam je svima potrebna