MJESEC MUZEJA u Historijskom muzeju BiH

Mjesec muzeja je manifestacija koja se u Historijskom muzeju BiH već treću godinu obilježava u novembru, mjesecu u kojem je osnovan i otvoren Muzej. Ove godine programski sadržaji su posvećeni kulturno-historijskom naslijeđu, unaprjeđivanju muzejske prakse i jačanju svijesti o važnosti muzeja u bosanskohercegovačkom društvu.

 

 

Mjesec muzeja 2018 obilježavamo viješću da je projekt Plana konzervacije i restauracije Historijskog muzeja BiH dobio grant Getty fondacije. Projekt je podržan kroz Gettyjev program Keeping it Modern za 2018. godinu, zajedno sa još 9 drugih objekata arhitekture moderne širom svijeta. Ovim grantom daje se podrška projektima koji, osim arhitektonske vrijednosti, imaju i potencijal da posluže kao model plana očuvanja i drugih objekata arhitekture 20. stoljeća. Zbog važnosti ovog projekta u cjelokupnom procesu restauracije muzejske zgrade novembar, mjesec razgovora o naslijeđu, muzejskoj praksi, prošlosti i budućnosti, obilježavamo parolom „Keep it modern, poručuju iz Muzeja.

 

Izložbe i projekti Historijskog muzeja BiH će biti predstavljeni kako u Sarajevu, tako i u Londonu, Banjoj Luci i Jajcu, a u muzejskom prostoru će predstaviti i gostujuće izložbe. Stalnu postavku Otvoreni depo Historijskog muzeja BiH u novom ruhu i kroz nove sadržaje će posjetioci moći pogledati tokom besplatnih kustoskih vođenja, koja se organizuju svakog ponedjeljka tokom mjeseca.

 

Unaprijeđena postavka Otvoreni depo je rezultat implementacije projekta Glas zajednice, u saradnji sa Muzejom Vojvodine (Novi Sad, Srbija). Utorkom će u muzeju biti organizovan ciklus radionica za djecu i omladinu pod nazivom Historijske osmice, kroz koje sa novim generacijama obrađujemo teme iz bosanskohercegovačke i svjetske historije. Programom Škole u muzeju i Muzej u školi uvezujemo muzej sa obrazovnim institucijama i otvaramo vrata muzeja za školske grupe – svaka srijeda u muzeju je rezervisana za školske grupe.

 

Sve aktivnosti su nastale kroz saradnju Historijskog muzeja BiH sa različitim domaćim i internacionalnim partnerima – Fondacija Cultural Heritage without Borders, University of the Arts London, King’s College London, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci, Muzej II zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, Muzej Vodvodine iz Novog Sada, Memorijalni muzej Spomen područja Jasenovac, SUBNOR Kantona Sarajevo.

 

Mjesec muzeja 2018 traje od 1. do 30. novembra 2018. godine. Keep it modern!

 

fotogtafija i tekst_AABH

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Počeo prvi WomEmpower festival u Mostaru