Modul Memorije 2021: Sedmica u znaku bh. kinematografije

Datum objave
13/04/2021
naslovna fotografija
film 'Za one koji ne mogu da govore'

Nakon dodjele ovogodišnje Nagrade rediteljici Jasmili Žbanić, od ove sedmice svi programi Modula Memorije 2021 bit će održani u online formatu. Večeras i u četvrtak bit će emitovana dva igrana filma; Most reditelja Hajrudina Šibe Krvavca bit će prikazan večeras na zvaničnom Youtube kanalu Festivala MESS i Facebook profilu Festivala MESS u saradnji sa Filmskim centrom Sarajevo, a u četvrtak, 15. aprila, na Federalnoj televiziji sa početkom u 21 sat, bit će emitovan film Za one koji ne mogu da govore rediteljice Jasmile Žbanić.

Film Most je jedan od najznačajnijih filmova, ne samo reditelja Šibe Krvavca, već bosanskohercegovačke, ali i evropske kinematografije iz tog perioda. Ovaj film je uvršten u ovogodišnji program zbog svoje velike umjetničke vrijednosti, ali I zbog teme kojom se bavi kroz svoju priču. Veoma je važno da kroz ove programe sačuvamo antifašitičku ideju I njegujemo je i u novom vremenu.

Radnja filma Za one koji ne mogu da govore prati Kym, turistkinju iz Australije, koja odlučuje otputovati u Bosnu. Turistički vodič je vodi u Višegrad, mali grad na granici Bosne i Srbiji. Nakon neprospavane noći u romantičnom hotelu Vilina Vlas, Kym otkriva šta se tu dogodilo tokom prethodnog rata. Ona nakon toga više ne može biti obična turistkinja i njen život više nikada neće biti isti. Ovaj film je baziran na istinitoj priči, a glava protagonistkinja filma, Kym, igra samu sebe.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Ovako je izgledao casting oglas za Nirvanin spot SMELLS LIKE TEEN SPIRIT