MOSTRIP organizira Mostarski strip vikend 16. i 17. decembra

Prvi mostarski strip vikend u organizaciji kluba Mostrip bit će upriličen 16. i 17. decembra, na nekoliko lokacija u striparnici Tarantula i u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača.

 

Bit će to prva manifestacija ovakve vrste u Mostaru i organizatori se nadaju da će uspjeti bar malo promijeniti položaj stripa, koji je nepravedno marginaliziran, u današnjem društvu te ga prikazati kao vrlo interesantan, šaren, ekspresivan medij i granu umjetnosti, a cilje je i pokušati doprijeti do mladih ljudi te im pokazati da u toj grani umjetnosti, jednako kao i u slikarstvu, književnosti, filmu, ima djela koje spadaju u sam vrh umjetničkog i kulturnog stvaralaštva.

 

Ovaj prvi, usudio bih se reći eksperimentalni, put smo odlučili krenuti skromno. Dva dana programa i četiri gosta crtača je opet više nego smo zamislili u početku. Vidjeti ćemo kako će javnost primiti i reagirati na ovu ideju. Nadamo se pozitivnoj reakciji i početku jedne lijepe tradicije u Mostaru. Gosti su Milorad Vicanović Maza, Dražen Kovačević i Enis Čišić, kažu organizatori.

 

 

 

 

Termini festivala

 

– 16.12.2016. / Lokacija_Striparnica Tarantula (naselje Centar II) / 18:00-20:00

Program_Otvaranje striparnice, druženje sa gostima, crtanje, potpisivanje

 

 

– 17.12.2016. / lokacija_Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača, Galerija kraljice Katarine (Trg hrvatskih velikana bb – Rondo) / 10:00-20:00

Program_12:00-13:00 Službeno otvaranje festivala, predstavljanje udruge Klub MOSTRIP, zahvala sponzorima, predstavljanje gostiju, predstavljanje strip izdanja i tribine. Tribine će pokriti teme o procesu nastanka stripa, potencijalu stripa i njegovom položaju u društvu kod nas i vani, osvrt na domaće autor koji uspješno grade karijeru van naših granica i slično. / 13:00-19:00 Crtanje i potpisivanje gostiju posjetiteljima. Crtanje će se odvijati u parovima po dva crtača. Ovo crtanje je jedno dosta ugodno iskustvo za posjetitelja. / 19:00-20:00 Zatvaranje festivala / 10:00-20:00 Izložba radova gostiju i burza stripa (ovaj dio programa biti će otvoren cijeli drugi dan)

 

 

 

///

 

Milorad Vicanović Maza iz Laktaša i jedan od najuspješnijih domaćih strip autora na evropskoj sceni i organizator Salona Stripa u Laktašima. Karijeru počinje 1985. godine. Stripove i ilustracije odjavljuje u Našim danima, Žalosnoj svesci, Strip magazinu, Think Tanku, Siriusu i sličnim izdanjima. Ozbiljna prekretnica u karijeri mu se dešava 2010. godine. Rad na dva albuma Vekovnika, za domaćeg izdavača System Comics, otvara mu vrata Francuske gdje započinje rad na svom prvom strip albumu za francuskog izdavača Soleil. Trenutno radi na serijalima Wunderwaffen, Jour J i USA uber alles.

 

Zahvaljujući izuzetno visokoj produktivnosti, a zadržavajući kvalitetu crteža vrlo brzo se probio kao jedan od vodećih crtača spomenute izdavačke kuće. Wunderwaffena je do sada u Francuskoj izašlo 9 albuma, a kod nas prva dva u integralnom izdanju Udruženja Devete dimenzije. Radi se o vrlo popularnom serijalu koji za sada, osim kod nas, izlazi i u Francuskoj, Holandiji, Njemačkoj, Italiji i Japanu.

maza-kolor

 

 

Dražen Kovačević rođen je u Zagrebu 1974. godine. Po završetku rata u Hvatskoj, seli se u Srbiju gdje u Beogradu upisuje Akademiju primenjenih umetnosti. Jedne od prvih radova, kritiku Miloševićevog režima izraženu kroz karikaturu i strip, izdaje za Beogradski opozicijski časopis Danga s kojim sarađuje tokom studija. U tom periodu shvata da je upravo strip područje na kojem želi stvarati pa ga odabire kao temu diplomskog rada. Na preporuku profesora Rastka Ćirića povezuje se sa Goranom Skrobonjom, jednim od najznačajnijih SF i horor pisaca u Srbiji. Dvojac u saradnji sa Vladimirom Vesovićem, strip autorom i ilustratorom, izdaje strip Točak. Sa Točkom, 2000. godine, osvajaju prvo mjesto na natjecanju neafirmiranih strip autora u francuskom Angulemu. Ovaj događaj označava start Draženove profesionalne karijere. U saradnji sa Gelantom, izdavačkom kućom i organizatorom spomenutog festivala, izaje četiri knjige serijala Točak. Nakon toga je mijenja Christiana Hojgaard na serijalu La Meute de’l Enfer u saradnji sa Philippeom Thiraultom za izdavačku kuću Les Humanoides Associes.

 

Iz Humanoidesa prelazi u izdavačku kuću Soleil gdje sa Sylvainom Cordurieom radi na serijalu L’Epee de Feu. U junu 2012. godine izlazi prvi album Walkyrie 1: Froid comme la mort, a u junu 2014. godine, drugi, završni dio sage Walkyrie 2: Le Dixieme monde. Walkyre doživljava veliki uspjeh. Uskoro izlazi i u nakladi nezavisne francuske kuće Les Sculpteurs de bulles, te njemačkog Splllitera. Na našim prostorima Walkyrie izlazi kao crno-bijeli integral u saradnji System comicsa i Lavirinta kojeg ćemo imati priliku vidjeti na Prvom mostarkom strip vikendu.

 

Svakako treba spomenuti i njegove druge radove: kratki strip The Bear, u saradnji sa Stevenom Grantom, za makedonski Cloud 9 Balkan Comics Connections – comics from the Ex-yu countries, kratki strip Ni na nebu ni na zemlji po scenariju Dragane Stojiljković u albumu Linije fronta dio istoimenog serijala domaćih i francuskih autora, strip album Carthago Adventures 4: Amarok u saradnji sa Christopheom Becom i Gilesom Daoustom za francuski Humanoides.

 

Uz stripove radi na ilustracijama, naslovnim stranama, konceptima i story-boardovima. Učesnik je mnogih izložba, festivala stripova i ilustracija te osvajač više strip nagrada.

mostrip-drazen

 

 

Enis Čišić strip crtač i ilustrator rođen u Sarajevu 1980 godine gdje je i završio je Akademiju likovnih umjetnosti. Iza sebe ima dugogodišnje iskustvo u reklamnoj industriji radeći kao motion graphic animator. Autor je brojnih cover  ilustracija za domaće i strane muzičare kao i velikog broja stripova i ilustracija objavljenih u regiji i u svijetu. Među brojnim radovima svakako treba istaći strip adaptaciju priče Karima Zaimovića po scenariju Aleksandra Brezara Tajna Nikole Tesle. Također je autor samostalne izložbe Frames– izložbe crteža filmskih kadrova koji su izlagani u umjetničkim galerijama širom regije.

 

Iako se bavi crtanjem jos od djetinjstva, može se reći da je svoju profesionalnu karijeru strip crtača počeo tek nedavno, na festivalu stripa Mafest, kada upoznaje talent scouta iz izdavačke kuće Marvel comics, CB Cebulskog. Ubrzo nakon što je pokazao svoj portfolio i uradio probne stranice stripa, Enis potpisuje ugovor sa ovom velikom izdavačkom kućom i radi na prvom projektu Original Sin annual po scenariju Jason Latoura, američkog autora koji je radio priče za Marvel, Dark Horse i DC te sarađivao i sa Mike Mignolom tvorcem Hellboya.

 

Enis je do sada imao priliku crtati likove poput, IronMana, Spidermana, Capetana Ameriku, Hulka, te Nick Furija.

 

mostrip-enis-cisic

 

 

 

Renato Vladimir Renky Mostarac, koji živi i radi u Gradcu. Ljubav prama stripu i crtanju javlja se već sa prvim pročitanim stripovima. Prve radove objavljuje u mjesnom glasilu osamdesetih godina. Sa stripom i ilustracijama zapaženo sudjeluje na raznim natječajima te odnosi mnogobrojne nagrada. Splet okolnosti ga početkom devedesetih odvaja od stripa i crtanja. Nakon 15 godina želja za crtanjem budi se zajedno sa cijelokupnom strip scenom na ovim prostorima. Počinje raditi na ilustracijama za plakate i knjige. Voditelj je brojnih dječijih strip radionica. Sa zagrebačkim scenaristom i crtačem Darkom Macanom sarađuje na serijalu Sergej, postapokaliptičnoj mračnoj bajci. Slijedi rad na westernu Jack Seaborn po priči novosadskog scenariste Svetozara Obradovića. Odrađuje probe na serijalima Spiderman i X-Force za američku izdavačku kuću Marvel. Autor je novinskog geg stripa Clavincible and Bobbes, svojevrsni homage na planetarno popularni strip Calvin and Hobbes Billa Wattersona. Clavincible and Bobbes je izlazio kao dodatak stripu Okružen mrtvima u izdanju Lavirinta. Trenutno radi na strip albumu Peta strana svijeta za hrvatsku izdavačku kuću Libellus. Uz Petu stranu svijeta radi na još nekoliko projekata koji će biti ponuđeni domaćim izdavačima.

 

Table iz jednog od novih projekata biti će premijerno izložene na Mostarskom strip vikendu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Izložba ČUVARI MUZEJA privremeno otvorila vrata ZEMALJSKOG MUZEJA