Mount Kimbie prvi put u Beogradu

Uticajan elektronski dvojac iz Londona, Mount Kimbie, pioniri post-dubstepa, nastupit će u petak 28. juna, među zidinama kultne Barutane, u okviru HiddenBg x Blender specijala. Riječ je o muzičarima za kojima izgara čitava njihova generacija, sastavu koji je drastično promijenio elektronsku muziku i direktno je odgovoran za novi talas dubstepa krajem 2000-ih, a koji je nakon toga doživio i prodor u pop kulturu.

 

Tokom karijere od jedne decenije, Mount Kimbie su objavili tri veoma uspješna albuma, koji su postigli veliki uspjeh kod publike i muzičkih kritičara i imali pregršt koncertnih turneja širom svijeta, na kojima su utemeljili vodeću poziciju na internacionalnoj elektronskoj sceni.

 

Od anonimnih muzičara do trendsetera u dubstepu, Mount Kimbie, probili su se u svega pola godine. Njihovi prvi EP-jevi Maybes (2009) i Sketch on Glass (2009) sa žestokim gitarskim riffom i fragmentiranim vokalima promijenili su tadašnja pravila dubstepa, i izdvojili se od svega što se u tom trenutku nudilo u muzičkom svijetu, dok su sa prvim albumom Crooks & Lovers (2010) dospjeli u sami vrh elektronske muzike. Uslijedila je serija uspješnih saradnji sa The xx, Jamesom Blakeom, Kingom Kruleom, Micachuom, kao i nastupi na Warehouse Projectu, Outlooku, Bestivalu, Dimensionsu, Field Dayu, ADE-u. Remiksovali su The xx, Foals, The Big Pink, Kelis i Andreyau Trianau. Mount Kimbie postaju ključni artisti za jednu čitavu generaciju klabera.

Nakon brilijantnog izdanja Love What Survives (2017) za Warp Records, uslijedila je turneja tokom koje su nastupili i na Pitchfork Music festivalu, Primavera Sound festivalu, Field Dayu i Electric Picnicu. Ovaj album uvršten je među najbolja izdanja 2017. godine, a sa njega se posebno izdvaja Blue Train Lines, pjesma za koju je vokale uradio King Krule.

 

Posle turneje uslijedila su dva remiks EP-ja singlova sa albuma Love What Survives koje su uradili techno ikone Nina Kravitz, Marcel Dettmann, Gerd Janson i Ellen Allien.

Mount Kimbie odigrali su značajnu ulogu u kreiranju nove forme u elektronskoj muzici. Njihov utjecaj proteže se daleko izvan tog pravca, poznati su po unikatnom miješanju žanrova, a na Kalemegdansku tvrđavu donose jednu sasvim drugačiju muzičku dimenziju – Mount Kimbie će u specijalnom DJ setu demonstrirati bogatstvo njihovog jedinstvenog zvuka.

 

Njihovi setovi razvili su veoma značajnu reputaciju tokom ovih deset godina. Oni nude brz pogled u različite muzičke utjecaje i avangardni ukus ovog sastava, kroz raznovrsne forme elektronske muzike, konstantno eksperimentišući sa atmosferičnim klupskim numerama.

 

Ograničeni kontingent ulaznica je dostupan po promo cijni od 690 dinara na svim prodajnim mestima Ticket Visiona i Gigs Tixa.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Svi pričaju o Starbucks čaši koja je ‘zalutala’ u seriju Game of Thrones