MUCHNESS: Brend za sve one koji se ne boje upasti u “zečiju rupu” kako bi doživjeli novu modnu avanturu

Datum objave
19/11/2019
fotografije
Ana Lukenda
model
Alisa Čajić Drmać
MUA
Vesna Husić

Muchness je modni brend koji ima za cilj da stvori jedinstvene, snažne i bezvremenske komade odjeće. Iza ove priče stoji kreativni dvojac Adna Ahmedić-Kadić, arhitektica i Alisa Čaber, akademska grafičarka. U želji da spoje arhitekturu, grafiku i novu konstrukciju odjevnih predmeta, shvatile su da prvo dizajniraju konstruktivan predmet, kojeg onda jednostavno dekonstruišu.

 

Muchness (1)

 

Termin dekonstrukcija opisuje odjeću koja je nedovršena, razdvojena, transparentna, odnosno može se objasniti kao izokrenuta konstrukcija. Karakteriše je manipulacija strukture površine, nepravilnih oblika koji iskrivljuju, dislociraju elemente odjeće. Prema tome, ukazujući na zajedničke pojmove arhitekture i mode, kao što su struktura, oblik, tkanina, konstrukcija i izrada, dijele vezu sa arhitekturom oko izgradnje/konstrukcije eksperimentisanjem sa dizajnom odjeće od ne podudarajućih tkanina, oduzimanjem ili premještanjem specifičnog dijela odjeće i stvaranjem nove konstrukcije i mogućnosti.

 

Muchness (2)

 

– Prva kolekcija suknji, koja je svjetlo dana ugledala početkom marta, inspiraciju crpi iz magičnog, teatralnog, bajkovitog i eteričnog, a takav izgled postiže se stvaranjem upečatljivih formi i povezivanjem materijala koji su nepovezivi u tradicionalnom smislu odjevnih predmeta, ali koji istovremeno zadržavaju ideju univerzalnosti. Uspjele smo da se odmaknemo od predvidljivog, a uz korištenje različitih materijala i tekstura postigle smo da su naše suknje voluminozne, dramatične, multifunkcionalne. U izradi odjeće uglavnom koriste prirodne materijale, pa su tako zimske suknje napravljene od vunenih štofova, uz dodatak svile i čipke, a ljetne od pamuka, puplina, tila… Stvorene na kontrastima, suknje su satkane od zanimljivog odabira boja, a i suprotnosti materijala, poput slojevitih nježnih tekstura tila u odnosu sa pamučnim ili vunenim materijalima, kažu Adna i Alisa.

 

Muchness (4)

 

Nova kolekcija Muchness prepuna je snažnih elemenata kombinovanih različitim teksturama materijala i jakog izražaja kroz forme i krojeve. Svaki odjevni komad koji predstavljaju u zimskoj kolekciji, poput majica, hlača, suknji… očituje se u multifunkcionalnom dizajnu i prepoznavanju potrebe klijentica koje će npr.istu majicu nositi u uredu i navečer zablistati u večernjem izdanju. akođer, u kolaboraciji sa Design studiom Make Me, čiji je Alisa vlasnica, stvorene su narukvice izrađene od kože i inoxa, a koža je ručno oslikana.

 

Muchness (5)

 

– Mi smo u kompletnu ovu priču ušle neopterećeno i tako ćemo nastaviti raditi. Mislim da je to jedini način da uspijemo napraviti nešto što je kvalitetno i što će se svidjeti i nama i svima ostalima. Postati predvidljiv, a samim tim i dosadan, jedna je od većih zamki modnog dizajna i stvaranja brenda u današnje vrijeme. Upravo na tom tragu cilj dizajnerskog tima Muchness jeste razviti reakciju u vremenu kada su nam osjetila postala gotovo neosjetljiva na podražaje, odnosno izazvati drugačiju reakciju u neočekivanoj modnoj priči. Ovo što mi radimo nije brza moda, jer je skoro 90 posto cjelokupnog posla na odjevnom predmetu ručni rad, za šta vam onda treba znanja, vremena, preciznosti i strpljenja. Vođen drugačijom vizijom ovaj kreativni dvojac želi stvoriti modni svijet iz snova za sve one koji se ne boje upasti u “zečiju rupu” kako bi doživjeli novu modnu avanturu. Upravo im je kažu, i za naziv branda inspiracija bio magični nadrealistični svijet kojeg je pisac Lewis Caroll stvorio u bajci “Alisa u Zemlji čuda”. – To je priča koja se može tumačiti na mnoštvo drugačijih načina. Riječ “Muchness,” koja se pominje u priči, jedna je od jezičkih igara koja je neprevodiva u pravom smislu riječi. Ponegdje u prijevodima bajke na našem jeziku susrećemo se sa riječima – “emocija”, “brojno mnoštvo”, “mnogoća”, ali u kontekstu rečenice: “You used to be much more Muchier… You’ve lost your Muchness…”, objašnjenje riječi “muchness”, prema Urban Dictonary, predstavlja maštu i nevinost koja se pojavljuje u srcima djece, odrastanjem i sazrijevanjem postajemo odgovorniji i gubimo svoj – muchness, ističu Adna i Alisa.

 

Muchness (6) Muchness (7) Muchness (8) Muchness (10) Muchness (12) Muchness (13) Muchness (14)

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Zaljubljeni parovi u Južnoj Koreji iskazuju privrženost noseći istu odjeću