Musée des Arts Décoratifs obilježava sedamdeseti rođendan modne kuće Dior izložbom CHRISTIAN DIOR: DESIGNER OF DREAMS

Pariški Musée des Arts Décoratifs pridružio se obilježavanju sedamdesetog rođendana modne kuće Dior izložbom Christian Dior: Designer of Dreams. Očaravajuća posveta jednoj od najpoznatijih modnih institucija proteže se na čak tri hiljade kvadrata i prava je vizualna poslastica. Kao u nekom bajkovitom vremeplovu, posjetitelje očekuje sedam desetljeća dugo putovanje koje kreće 1947. kada je Monsieur Dior u Parizu pokrenuo neočekivanu modnu revoluciju, a završava radovima šest dizajnera koji su za Dior dizajnirali nakon njegove smrti, piše Elle.

 

dior izložba

 

Kako i priliči ovako utjecajnom dizajneru, izložba je iznimno dobro osmišljena i postavljena, više od tri stotine haute couture toaleta izmjenjuje se s čak sedamsto modnih dodataka i brojnim naslovnicama utjecajnih publikacija, a posebno zanimljive su dizajnerove skice i monumentalna zbirka uzoraka od običnog bijelog lana, takozvanih ‘toiles’ ili probnih uzoraka. Toiles su prvi korak u procesu stvaranja visoke mode te se na njima rade potrebne dorade i usavršavanja prije nego ih se u konačnici izradi od skupocjenih materijala.

 

Predivna je to posveta ženama bez kojih Dior ne bi bio to što jest, vještim i predanim krojačicama koje su njegove vizije znale pretvoriti u skupocjene haljine ili odijela.

 

dior izložba 1

 

Poseban ton i atmosferu izložbi daje vrhunska scenografija, niz vizualno vrlo stimulativnih pozadina autorice Nathalie Crinière. Od osvijetljene imitacije glasovite zgrade na Avenue Montaigne 30, do tisuća bijelih cvjetova koji ukrašavaju prostoriju posvećenu Diorovim cvjetnim haljinama, scenografija izložbi daje posebno svečanu dimenziju. Sva ta grandioznost je itekako zaslužena, jer Christian Dior nije samo megauspješan brend kakvim ga danas znamo.

 

Moramo se podsjetiti kako je on poput spomenika, legenda bez koje današnja moda ne bi bila to što jest, naglasila je kustosica, Florence Müller.

 

tekst i foto_Elle

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Look dana: Daisy RIDLEY