Muška kontracepcija: Jednostavna, efektivna i potpuno prešućena

Kontraceptivni gel Vasalgel od začeća štiti deset godina, a u slučaju da se pacijent odluči za roditeljstvo njegovo djelovanje jednostavno se može prekinuti, vraćajući plodnost kroz dva mjeseca. Radi se o relativno novoj metodi kontracepcije koja trenutno prolazi testni period u Indiji, a u Americi bi se mogla pojaviti za tri do pet godina.

 

Tokom 15-minutnog operativnog zahvata, pod lokalnom anestezijom, Vasalgel se ubrizgava izravno u sjemenovod pacijenta. Gel je biološki siguran, pacijent je za stupanje u spolne odnose spreman nakon sedmicu, a jedina nuspojava je blago oticanje mošnji na mjestu ubrizgavanja.

 

Pitanje je zašto se na ovakvoj metodi kontracepcije nije počelo raditi ranije, ili još bitnije, zašto o njoj nitko ne govori?

 

Budući da se radi o dugoročnoj metodi, koja bi mogla biti poprilično jeftina, zasigurno možemo zaključiti da ovakva vrsta kontracepcije ne ide na ruku farmaceutskim kompanijama koje su stoga fokusirane na žensku repetitivnu kontracepciju poput pilula, spermicida i dijafragme, koja osigurava trajni priljev novca.

 

Ne treba zanemariti niti kulturološki aspekt ovog problema. Čini se da su od otkrića pilule žene na svoja leđa preuzele odgovornost sprečavanja začeća. Dok su kondomi sve o čemu muškarci moraju brinuti, a neki ne čine ni to, žene su suočene s nizom opcija i pripadajućom odgovornosti.

 

Stoga, koliko god trebamo cijeniti nezavisnost i slobodu koje kontracepcija daje ženama i na ovom bismo polju trebali težiti jednakosti spolova.

 

voxfeminae.net

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
10 blagodati seksa