MUSTRA ORCHESTRA predstavila drugi album KORACI

Nakon uspješnog albuma prvjenca Muzika iz romana, travnička Mustra Orchestra je objavila i drugi album. Ljubav, tuga, tišina, nježnost, kojima smo svakodnevno okruženi, oslonjeni na sevdalijsku tradiciju, ali i britka melodija protkana jedinstvenom mustrom modernih muzičkih izražaja, inficirana elektronskim zvukom, stvara ekletničan, istančan, na prvo slušanje prepoznatljiv Mustrin zvuk, neodvojiv od igre svjetlosti i sjena efektnog scenskog nastupa.

Ako su na prvom albumu prepoznati i označeni kao virtuozi instrumentalnog sevdaha, onda bi ovim albumom, simbolično nazvanom Koraci, koracima od sedam milja mogli da krenu naprijed, da se odmaknu od tog epiteta, da isti prerastu da ga ostave daleko iza sebe, a opet ostanu dovoljno virtuozni da ne izgube, prethodnim albumom, stečenu naklonost muzičke kritike ali i publike.

Slušajući novi album, stičemo dojam da nas, imaginacijski svjetovi, pretočeni u korake, njih sedam, koliko je i kompozicija na ovom muzičkom albumu, vode između dvije ljudske krajnosti. Početak života, rađanje, preko odrastanja, prvih iskustava, veselih i manje sretnih trenutaka i konačno do kraja puta, u kojem ostajemo sami, umirijućom melodijom vraćeni tišini vlastitih avlija, miru okićenih bašči i okruženi šapatom mahala.

Album otvara kompozicija BUĐENJE, podijeljena u korake, prvi i drugi. Uz melodiju koja nas čini svjesnima svega postojećeg, ovozemaljskog, uz ritam kojim osjetimo bilo prostora na kojem je kompozicija nastala, bivamo vraćeni iskonskim, prošlim vremenima, životima, sudbinama, u svitanje bivamo probuđeni.

Članovi benda Almir Mulaimović, Asp The Great i Taik Ganić, uz impresivnu ekipu saradnika i gostiju, Zulejhu Kečo, Ivanu Đurić, Kenana Mačkovića, Boška Jovića, Jusufa Brkića i druge, su uspjeli izvesti, utkati specijalnim muzičkim koncima, album koji u konačnici daje jedinstvenu mustru.

Album Koraci, zadržava formu instrumentalnog albuma i u cjelini i dalje baštini ogroman utjecaj sevdaha. Uz sevdalijsku žuč i ljubavni jad, su znalački ukomponovani i utjecaji ambijentalne muzike. Sve prisutan jazz, pop, rock pa i psihodelija, kreiraju originalan muzički izražaj koji bend MUSTRA ORCHESTRA, sasvim sigrno izdvaja od ostataka regionalne muzičke scene.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Men & Coffee: Seksi ritual ispijanja kafe