Na današnji dan 1942. film CASABLANCA je imao premijeru

Drugi Svjetski rat. Maroko, Afrika. Rick Blaine je ogorčeni cinični američki emigrant sa prebivalištem u Casablanci. Vodi jedan otmjeni noćni klub i tajnu kockarnicu, koja privlači raznoliku klijentelu od izbjeglica do nacista. U tome trenutku u Rickov život ulazi razlog njegove ogrčenosti. Stiže mu bivša ljubavnica sa mužem bjeguncem i vođom pokreta otpora kojeg traže nacisti.

 

casablanca-12

 

Ovako zvuči kratki sinopsis filma Casablanca jednog od najboljih filmova svih vremena, koji je premijeru imao 26. novembra 1942. godine u Los Angelesu. Režiju potpsiuje Michael Curtiz, a glavne uloge Humphrey Bogart,Ingrid Bergman i Paul Henreid.

 

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=TLU41jUnWM4[/youtube]

 

 

Iako se radilo o A-filmu, s afirmiranim glumcima i prvorazrednim scenaristima – Julius J. Epstein, Philip G. Epstein i Howard Koch potpisani su kao scenaristi – nitko od onih tko je bio uključen u produkciju nije očekivao da Casablanca postane nešto više od prosjeka, jer se radilo o jednom od desetaka scenarija koji su se producirali u Hollywoodu svake godine. Film je nakon prvotnog prikazivanja polučio osrednji uspjeh, ponajviše zato što je bio požuren kako bi se iskoristila popraćenost savezničke invazije u Sjevernoj Africi nekoliko sedmica ranije. Ipak, unatoč mijenjanju scenarista koji su mahnito adaptirali nerealizirani pozorišni komad (film je bio temeljen na tada još neproduciranoj pozorišnoj drami Everybody Comes to Rick’s Murraya Burnetta i Joan Alison) i jedva držali korak s produkcijom, Casablanca je osvojila tri Oscara, uključujući najbolji film. Likovi, dijalozi i muzika iz filma postali su legendarni, a Casablanca je s vremenom postajala sve popularnija tako da se konstantno nalazi pri vrhu izbora najboljih filmova svih vremena.

 

 

well-always-have-paris

 

 

 

 

5 zanimljivosti koje možda niste znali

 

 

– Čitav film je sniman u studiju, osim sekvence koja je snimana u zračnoj luci Van Nuys.

– Prva uloga Humphreya Bogarta u kojoj je je glumio nekog romantičnog lika, jer je bio poznat po sporednim ulogama gangstera. Nakon ovog filma postaje prava zvijezda.

 statisti su bili pravi evropski imigranti i izbjeglice

– film je imao razne utjecaje na kasnije Bogartove filmove Imati i nemati i Sicorro, braća Marx su snimili parodiju na film 1947., a hommage ovom filmu napravili i takve veličine kao što su Woody Allen, Tarantino, Sodenberg…

– na setu je bilo stalno napeto, a scenarij se pisao u hodu pa se tako sve do zadnjeg trenutka nije znalo kako će se film završiti.

 

 

casablanca 1

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
U SARTR-u premijera predstave U POSJETI KOD GOSPODINA GREENA