NA IZLOGU: U Sarajevu otvorena izložba karikatura Nine Hadžić

U sklopu programa sarajevskog Pozorišta mladih Na izlogu danas je otvorena izložba karikatura umjetnice Nine Hadžić u sklopu koje su predstavljene njene najbolje karikature poznatih bh. i svjetske ličnosti iz svijeta politike, filma, mode, muzike, ali i njenih prijatelja.

 

Direktor Pozorišta mladih Nermin Tulić rekao je da za rad Nine Hadžić saznao preko Facebooka. Svidjele su mu se njene karikature i pozvao je da izloži svoje radove na izlogu Pozorišta mladih. Profesor Sulejman Bosto govorio je o ideji izložbe Na izlogu, te o djelima Nine Hadžić. U okviru tako osmišljenog koncepta Pozorišta mladih umjetnici izlaze iz zatvorenog, hermetičnog, eskluzivnog prostora galerijskih enterijera koji širokoj javnosti često i obično ostaje skriven.

 

A da se baš na izlogu pozorišta postavi izložba sasvim je logično jer, po riječima Boste, teatar je simbioza umjetničkih jezika te je sasvim razložno, prirodno, lijepo na izlogu Pozorišta da se mogu mogu vidjeti raznorodni izrazi likovne umjetnosti.

 

Galerijski enterijer vrlo često široj javnosti ostaje skriven. Ovaj koncept izvodi likovne umjetnike u vanjski prostor i istovremeno premošćuje jaz između unutrašnjeg i vanjskog prostora. Ovim konceptom do riječi dolazi pluralizam, višeglasje i simbioza. U fokusu ove izložbe je medij karikature, medij koji je nepotrebno marginaliziran kao crna ovca ili kao neposlušno dijete. Onaj ko se imalo razumije u stvari, naravno da to ne može prihvatiti, niti karikaturi dodijeliti atribut zabavne discipline, to je zahtijevan, višeznačan i složen oblik likovnog izraza. Karikatura je ozbiljna stvar. Tu ozbiljnost karikature upravo dokazuje ovom izložbom Nina Hadžić, mada u njenim karikaturama, na prvi pogled, tu je svojevrsna radost igre, vedrina u oblikovanju, stiliziranju i interpretaciji likova i lica. U njenim karikaturalnim prikazima sačuvana je odlika pravog karikaturiste, a karikature su iz poriva igre da predstavi svoj lični svijet, svoje sklonosti, prijatelje, svoj vlastiti alternativni svijet života, pa tako ovu izložbu možemo posmatrati i kao svojevrsni autoportret umjetnice. Njene karikature su crtački perfektne, koliristički živo akceptirane i fino nijansirane, Nina je u tom pogledu pedantna, rekao bih, da je njena ruka lagana i meka, naglasio je profesor.

 

Nina Hadžić Na izlogu (1)

 

 

Izložbu karikatura zvanično je otvorio sin Nine Hadžić Cassiel Hadžić-Križić.

 

Nina Hadžić poznata i kao Ziggy do sada je učestvovala na mnogim izložbama među kojima se izdvajaju One night exibition OST Klub u Beču, Strip-it Youth Excange u Beogradu, Those little somethings unleashed u Kalgariju (Kanada) i Međunarodna izložba ilustracija i karikatura Facing the climate također u Beogradu.

 

Nina Hadžić Na izlogu (2) Nina Hadžić Na izlogu (3) Nina Hadžić Na izlogu (5) Nina Hadžić Na izlogu (6)Nina Hadžić Na izlogu (12) Nina Hadžić Na izlogu (8) Nina Hadžić Na izlogu (9)

 

foto i tekst_FBL

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Njeno ime je Janis Joplin