Na Međunarodnom sajmu knjiga u Jakarti promoviran indonežanski prijevod KAMENOG SPAVAČA

U sklopu Indonežanskog međunarodnog sajma knjiga (IIBF), koji je održan od 6. do 10. septembra 2017. godine u Jakarti, izdavačka kuća Yayasan Pustaka Obor promovirala je indonežanski prijevod Kamenog spavača Maka Dizdara.

 

Na promociji su učestvovali ambasador Bosne i Hercegovini u Indoneziji Muhamed Čengić, prevoditelj knjige prof. dr. Sapardi Djoko Damono, direktorica izdavačke kuće Yayasan Pustaka Obor Katrini Nurdin, predstavnik partnera projekta Malajskog instituta za prijevode i knjige (ITBM) S. M. Zakir, direktor Fondacije Mak Dizdar Gorčin Dizdar, kao i niz indonežanskih i malajskih pisaca koji su čitali poeziju Maka Dizdara, uključujući i jednu od najpoznatijih indonežanskih pjesnikinja Toeti Heraty.

 

Mak Dizdar u Indoneziji (3)

 

Ambasada Bosne i Hercegovine u Jakarti je sa zadovoljstvom podržala promociju indonežanskog prijevoda Kamenog spavača. Osjećam se počašćeno biti dijelom ovog projekta i nadamo se da će ova knjiga pojačati interes za literaturu Bosne i Hercegovine u prijateljskog Indoneziji, istaknuo je Muhamed Čengić.

 

Prevoditelj knjige, profesor engleske književnosti na Univerzitetu u Jakarti i istaknuti indonežanski pjesnik Sapardi Djoko Damono izjavio je da poeziju Maka Dizdara svrstava u sami vrh evropske književnosti te da Kameni spavač vrlo jezgrovito odražava historiju i kulturu Bosne i Hercegovine. Gorčin Dizdar je napomenuo da se u 2017. godini obilježava stota godišnjica rođenja Maka Dizdara i da je indonežanski prijevod njegovog najznačajnijeg djela najljepši poklon koji je pjesnik ovim povodom mogao dobiti.

 

Mak Dizdar u Indoneziji (6)

Prijevod i štampanje Kamenog spavača u Indoneziji omogućeno je velikodušnom donacijom bosanskohercegovačke kompanije Klas d.d.

Fotografije_Fondacija Mak Dizdar

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Umjetnost i sjećanje: Serijal radionica o umjetnosti, fotografiji i savremenim oblicima memorijalizacije