Na Međunarodnom sajmu knjiga u Jakarti promoviran indonežanski prijevod KAMENOG SPAVAČA

U sklopu Indonežanskog međunarodnog sajma knjiga (IIBF), koji je održan od 6. do 10. septembra 2017. godine u Jakarti, izdavačka kuća Yayasan Pustaka Obor promovirala je indonežanski prijevod Kamenog spavača Maka Dizdara.

 

Na promociji su učestvovali ambasador Bosne i Hercegovini u Indoneziji Muhamed Čengić, prevoditelj knjige prof. dr. Sapardi Djoko Damono, direktorica izdavačke kuće Yayasan Pustaka Obor Katrini Nurdin, predstavnik partnera projekta Malajskog instituta za prijevode i knjige (ITBM) S. M. Zakir, direktor Fondacije Mak Dizdar Gorčin Dizdar, kao i niz indonežanskih i malajskih pisaca koji su čitali poeziju Maka Dizdara, uključujući i jednu od najpoznatijih indonežanskih pjesnikinja Toeti Heraty.

 

Mak Dizdar u Indoneziji (3)

 

Ambasada Bosne i Hercegovine u Jakarti je sa zadovoljstvom podržala promociju indonežanskog prijevoda Kamenog spavača. Osjećam se počašćeno biti dijelom ovog projekta i nadamo se da će ova knjiga pojačati interes za literaturu Bosne i Hercegovine u prijateljskog Indoneziji, istaknuo je Muhamed Čengić.

 

Prevoditelj knjige, profesor engleske književnosti na Univerzitetu u Jakarti i istaknuti indonežanski pjesnik Sapardi Djoko Damono izjavio je da poeziju Maka Dizdara svrstava u sami vrh evropske književnosti te da Kameni spavač vrlo jezgrovito odražava historiju i kulturu Bosne i Hercegovine. Gorčin Dizdar je napomenuo da se u 2017. godini obilježava stota godišnjica rođenja Maka Dizdara i da je indonežanski prijevod njegovog najznačajnijeg djela najljepši poklon koji je pjesnik ovim povodom mogao dobiti.

 

Mak Dizdar u Indoneziji (6)

Prijevod i štampanje Kamenog spavača u Indoneziji omogućeno je velikodušnom donacijom bosanskohercegovačke kompanije Klas d.d.

Fotografije_Fondacija Mak Dizdar

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
SINGER OF TALES Damira Imamovića je najbolji evropski album!