Na sceni SARTRa ove sedmice pogledajte tri predstave

Datum objave
06/02/2023
fotografije
Velija Hasanbegović

Ove sedmice na sceni SARTR-a publika će moći pogledati tri predstave. Večeras, 6. 2. sa početkom u 20h na repertoaru je predstava Brašno u venama, Igora Štiksa, a u režiji Borisa Liješevića. U srijedu, 8. 2. bit će izvedena predstava Sarajevo Feeling Almira Bašovića, u režiji Thomasa Steyaerta, a već u četvrtak 9.2 predstava Neće biti smak svijeta Adnana Lugonića u režiji Nine Nikolikj.

Brašno u venama je predstava o porodici koju je rat rasuo po svijetu, a koja se poslije više od 20 godina susreće u jednom gradu, jednom stanu, jednoj noći. Ovo je ujedno i praizvedba teksta koji govori o emocionalnom i ideološkom jazu generacija i suočavanjem sa prošlošću kao bitnim segmentom budućeg života. Drama povratka, susreta, progovaranja, krivice, prevazilaženja, raspleta i  pomirenja.

Uloge u predstavi ostvaruju Miki Trifunov, Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić i Jasenko Pašić.

Drama Sarajevo Feeling Almira Bašovića se bavi generacijom rođenom početkom sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, generacijom koja je ratom gotovo izbrisana. Mladi ljudi iz čina u čin osluškuju kako dolazi rat i narušava im ustanovljene odnose.

Sarajevo Feeling jeste muzika, ljubav i ples. Tuga i usamljenost. Strah, sreća, naivnost i ranjivost. I nada i snovi. Predstava je realizirana u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra i Scene MESS.

U Predstavi igraju/ Snežana Bogićević, Maja Salkić, Jasenko Pašić, Davor Sabo, Adnan Kreso, Amar Selimović, Igor Skvarica, Kemal Rizvanović, Lidija Kordić, Ivona Baković i Hana Zrno.

Neće biti smak svijeta, autora Adnana Lugonića, a u režiji rediteljice Nine Nikolikj. Predstava je nastala u koprodukciji Peripetija Production, Makedonski narodni teatar i Sarajevski ratni teatar SARTR.

– Već dok se izgovara prva replika, na maloj sceni oblikovanoj u scenski prostor koji treba da predstavlja i nalikuje na takozvani dom za sve životne potrebe ali sa univerzalnom funkcionalnošću, tekst mladog autora Adnana Lugonića potpuno vas obuzima i bez ikakvih dodatnih efekata, sasvim ogoljeno i potpuno suštinski vas vodi niz likove jedne porodice – otac i dvije sestre, kaže Zvezdana Angelovska.

U predstavi igraju: Dženana Džanić, Darja Rizova, Saša Handžić

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti na telefone 033 66 070, 061 850745 ili putema maila blagajna@sartr.ba

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Poklon čovječanstvu od Charlija Chaplina