Najavljen specijalni program 16. Pravo Ljudski Film Festivala sa fokusom na savremeni brazilski film

Release Date
18/11/2021
naslovna fotografija
iz filma 'Neon Phantom'

More than Anything Else I Wanted to Stay Awhile jedan je od posebnih programa 16. izdanja festivala. Program se fokusira na savremenu brazilsku kinematografiju. Generalno, već nekoliko godina, a posebno u okviru prethodna dva izdanja, Pravo Ljudski pokušava da dovede sve više filmova iz zemalja nedovoljno zastupljenih u festivalskom pejzažu Evrope, a koje imaju toliko toga da ponude svima nama. Brazil je nesumnjivo jedan od ovih prostora: savremena brazilska kinematografija, posebno nakon krize ranih 1990-ih, kada se gotovo ni jedan film nije proizvodio u zemlji, je kinematografija hitnosti i kinematografij otpora, ali i kinematografija različitosti: donosi nove pejzaže i nove teme u Brazilu i drugdje. Za naše prostore, ovaj program može biti inspirativan i poetski koliko i politički – a Pravo Ljudski se upravo nalazi na tom raskršću misli.

Light in the Tropics, Paula Gaitán (Brazil, 2020, 255′)

Stoga smo veoma uzbuđeni zbog mogućnosti da predstavimo radove filmskih stvarateljica/stvaratelja kao što su  Paula Gaitán, kolumbijsko-brazilska filmska stvarateljica, koja je vizualna umjetnica, fotografkinja, pjesnikinja, koja se bavi filmom od 1978. godine kada je učestvovala kao umjetnički direktor u filmu The Age of the Earth Glaubera Rocha . Osim Gaitán, program uključuje imena kao što su Fernanda Pessoa , čiji se kratki film fokusira na pandemiju u suradnji s Adrianom Barbosa João Moreira Salles čiji su filmovi već prikazani na ranijim edicijama  Pravo Ljudski festivala, kao i Leonardo Martinelli čiji je posljednji muzički dokumentarac jedan od pobjednika Locarno Film Festivala, a koji će nam se pridružiti u Sarajevu.     

Kompletan program u nastavku:

  1. Babilônia 2000, Eduardo Coutinho, Brazil, 2000, 80′
  2. Dark Chamber, Marcelo Pedroso, Brazil, 2013, 25′
  3. Edna, Eryk Rocha, Brazil, 2021, 63′
  4. Light in the Tropics, Paula Gaitán, Brazil, 2020, 255′
  5. Neon Phantom, Leonardo Martinelli, Brazil, 2021, 20′
  6. Running Waters, Diego Zon, Brazil, 2016, 23′
  7. Same/Different/Both/Neither, Adriana Barbosa and Fernanda Pessoa, Brazil/USA, 2020, 19′
  8. Santiago, Joăo Moreira Salles, Brazil, 2007, 80′
  9. Uaka, Paula Gaitán, Brazil, 1988, 77′

Šesnaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala održat će se u hibridnom formatu, od 1. do 6. decembra u Sarajevu, a zatim od 7. do 17. decembra online, na našoj web platformi pravoljudski.org. Pridruži nam se!

Za sve informacije o dostupnosti filmova, kao io ostalim festivalskim aktivnostima, pratite web stranicu pravoljudski.org, društvene mreže i hashtagove #plj16 i #pravoljudski16

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Snežana Bogičević: Pozorište je tu za sve ljude