Limun je dar prirode koji se od davnina koristio kao lijek. Svoju efikasnost je dokazao kroz vijekove, a danas svoje vrline dokazuje i u laboratorijama. Koristili su ga muzičari za čišćenje grla, ljekari za čišćenje jetre i kamenaca u bubrezima, a svima su poznati dobri efekti limunade.
Pored bogatstva vitaminom C, nova istraživanja pokazuju na novu grupu jedinjenja koja se zovu limonoidi. Oni daju ovom voću sasvim nove zdravstvene učinke. Poboljšava otpornost organizma protiv raznih tumora i upala, štiti jetru i pluća te čuva kožu od štetnih UV zračenja. Kroz historiju se koristio kao lijek protiv skorbuta (bolest izazvana nedostatkom vitamina C).
Različiti su načini konzumiranja limuna. Većina ga koristi cijeđen u limunadi, neki kao dodatak čaju, salatama ili pak nekim drugim jelima. Njegov gorak okus sprječava veliki broj ljudi od korištenja cijelog i sirovog voća. Treba napomenuti da je najveća koncentracija zdravih nutrijenata ipak u njegovoj kori. Stoga nemojte oklijevati da ga koristite kompletnog. Sam limun je preporučen od mnogih zdravstvenih radnika i nutricionista te predstavlja sastavni dio mnogih planova prehrane i dijeta.
Koliko god bio dobar po naš organizam pažnju treba obratiti na dvije stvari. Kod nekih ljudi limun izaziva alergijske reakcije i probleme sa probavom tako da za taj dio populacije svakako limun nije bas pametan izbor. Sa druge strane veoma je važno porijeklo našeg limuna, posebno ukoliko ga namjeravamo koristi cijelog (sa korom). Zašto? Pa uticaj moderne industrije uzgajanja te korištenje pesticida dovodi do gomilanjanama nepotrebnih i štetnih tvari isključivo u njegovoj kori.
Zaključak je jednostavan. Ukoliko nam je dostupan domaći limun onda ćemo da ga pojedemo cijelog sa korom i to bez oklijevanja. Ukoliko pak kupujemo po velikim tržnim centrima i sa nepoznatim porijeklom, cijeđen će biti sasvim dovoljan.