Narodno pozorište Mostar slavi 67 godina postojanja

Ovaj je mjesec u Narodnom pozorištu Mostar u znaku slavlja i obilježavanja jubileja: 67 godina postojanja i 65 godina od otvorenja zgrade Narodnog pozorišta Mostar. Bila je to prva novosagrađena pozorišna zgrada u BiH nakon Drugog svjetskog rata.

 

Cijeli mjesec u NPM-u je zanimljiv, u znaku velikih umjetnika i jubileja. Prvi program kojim Narodno pozorište Mostar (NPM) otvara ovomjesečni repertoar je poetska drama Đaurko moja rađena po motivima iz biografije pjesnika Osmana Đikića, a bit će izvedena u petak, 4.11. u 20 sati u Studiju 64 NPM-a. Tekst autorice Selme Dizdar – Cerović, u režiji Kaće Dorić iz Sarajeva, govori o životu čuvenog mostarskog pjesnika Osmana Đikića i njegove ljubavi Zorke. U predstavi igraju Ajla Hamzić, Amela Kreso, Vedran Vilogorac i Šerif Aljić.

 

dajurko-moja-1

 

Osnov za tekst bili su podaci iz života (biografija) Osmana Đikića (1879. –1912.), pjesnika koji je poeziju živio doslovno, predavao joj se doslovno i sa žarom kao i drugim djelatnostima kojima se bavio, kao i ljubavi. Iz njegovih stihova i danas isijavaju ljubav i iskrenost, misli o slobodi i životu, koje su putokaz svima nama kao vodič u prepoznavanju istinskih vrijednosti. Osim toga, zanimljivost predstave su i kostimi, karakteristični za tadašnje doba.

 

Potpuno blizu vremenu sadašnjem, ali i budućem kao svojevrstan putokaz, kao vodič u prepoznavanju i borbi za istinske vrijednosti kao što su ljubav, sloboda i život u punom smislu riječi. Ovo je drama o ljubavi koja prevazilazi svaku prepreku, prepoznavajući je tek kao stepenicu ja jačoj i iskrenijoj bliskosti. Osman i Zorka nisu željeli biti sretni, oni su to naprosto bili – sretni u ljubavi, sretni u životu, u smrti, i nakon toga… nakon svega, i uprkos svemu i svima – sretni zajedno…

 

 

Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar možete kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 – 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Novo izdanje talijanskog Voguea bez fotografija