Narodno pozorište Mostar slavi 67 godina postojanja

Ovaj je mjesec u Narodnom pozorištu Mostar u znaku slavlja i obilježavanja jubileja: 67 godina postojanja i 65 godina od otvorenja zgrade Narodnog pozorišta Mostar. Bila je to prva novosagrađena pozorišna zgrada u BiH nakon Drugog svjetskog rata.

 

Cijeli mjesec u NPM-u je zanimljiv, u znaku velikih umjetnika i jubileja. Prvi program kojim Narodno pozorište Mostar (NPM) otvara ovomjesečni repertoar je poetska drama Đaurko moja rađena po motivima iz biografije pjesnika Osmana Đikića, a bit će izvedena u petak, 4.11. u 20 sati u Studiju 64 NPM-a. Tekst autorice Selme Dizdar – Cerović, u režiji Kaće Dorić iz Sarajeva, govori o životu čuvenog mostarskog pjesnika Osmana Đikića i njegove ljubavi Zorke. U predstavi igraju Ajla Hamzić, Amela Kreso, Vedran Vilogorac i Šerif Aljić.

 

dajurko-moja-1

 

Osnov za tekst bili su podaci iz života (biografija) Osmana Đikića (1879. –1912.), pjesnika koji je poeziju živio doslovno, predavao joj se doslovno i sa žarom kao i drugim djelatnostima kojima se bavio, kao i ljubavi. Iz njegovih stihova i danas isijavaju ljubav i iskrenost, misli o slobodi i životu, koje su putokaz svima nama kao vodič u prepoznavanju istinskih vrijednosti. Osim toga, zanimljivost predstave su i kostimi, karakteristični za tadašnje doba.

 

Potpuno blizu vremenu sadašnjem, ali i budućem kao svojevrstan putokaz, kao vodič u prepoznavanju i borbi za istinske vrijednosti kao što su ljubav, sloboda i život u punom smislu riječi. Ovo je drama o ljubavi koja prevazilazi svaku prepreku, prepoznavajući je tek kao stepenicu ja jačoj i iskrenijoj bliskosti. Osman i Zorka nisu željeli biti sretni, oni su to naprosto bili – sretni u ljubavi, sretni u životu, u smrti, i nakon toga… nakon svega, i uprkos svemu i svima – sretni zajedno…

 

 

Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar možete kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 – 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.