Narodno pozorište Sarajevo: Za umjetničkog direktora Baleta imenovan Evegeny Gaponko

Release Date
03/12/2021

Epizodista Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, Evgeny Gaponko, novi je umjetnički direktor segmenata Baleta u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Odluka o izboru i imenovanju umjetničkog direktora Baleta uslijedila je po okončanju ponovljene konkursne procedure, nakon što na prethodno objavljenom konkursu nijedna pristigla prijava nije ispunjavala predviđene uslove.

Povodom imenovanja na poziciju umjetničkog direktora Evgeny kaže: Od profesora Vladmira Rajbova sam slušao mnogo o sarajevskom ansamblu koji je tada važio za najjači ansambl nekadašnje Jugoslavije. Iza mene je sada petnast godina rada u baletu Narodnog pozorišta Sarajevo, mnoštvo predstava i uloga, tako da trenutno rukovodstvo smatram prirodnim slijedom. Neko sam ko jako dobro poznaje, kao probleme, tako i potencijale ansambla i spreman sam da se uhvatim u koštac sa svim izazovima koji su pred nama kako bih postigao zacrtane ciljeve.

Evgeny je rođen u Novosibirsku (Rusija) gdje je završio Državnu baletnu akademiju u klasi V. Rjabova kao diplomirani baletski umjetnik 2001. godine. Godine 2005. diplomira na Nacionalnom pedagoškom univerzitetu u Novosibirsku, smjer: narodno umjetničko stvaralaštvo, nakon čega stiče zvanje profesora.

Od 2001. do 2005. bio je zaposlen u ansamblu baleta Nacionalne opere i baleta Novosibirsk unutar kojeg uzima učešće u svim klasičnim i savremenim produkcijama. Sa baletom Novosibirska gostuje širom Rusije, Kine i Evrope. Istovremeno biva angažovan kao gostujući solista baleta u teatru muzičke komedije Novosibirsk.

Osnivač je baletnog studija u  Novosibirsku kojim je rukovodio do 2019. godine, a djelujući u tom studiju, postao je višestruki dobitnik brojnih nagrada i priznanja na državnim festivalima i takmičenjima.

Angažman u Narodnom pozorištu Sarajevo dobija 2005. godine kao epizodista baleta. Tokom petnaestogodišnje karijere uzima učešće u kompletnom baletnom i opernom repertoaru, gdje beleži i brojne solističke uloge. Sa Narodnim pozorištem Sarajevo gostuje širom BiH i regiona.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Prepustite se HYGGE blagdanskoj čaroliji