NASA otkrila planetu sličnu Zemlji

Naučni tim misije Kepler Američke svemirske agencije (NASA) objavio je da je otkrivena planeta slična Zemlji u ”naseljivoj zoni” u blizini zvijezde slične Suncu, piše Aljazeera.

 

Ovo otkriće i otkriće 11 drugih malih planeta koje se kandidiraju za status naseljivih planeta predstavljaju veliki korak na putu ka pronalasku ‘druge Zemlje’, saopćeno je iz NASA-e.

 

Novootkrivena planeta Kepler-452b je najmanja planeta koja je do sada otkrivena kako orbitira u naseljivoj zoni… zvijezde tipa G2, poput našeg Sunca, navodi se u saopćenju.

 

Otkrićem ove planete broj otkrivenih planeta popeo se na 1.030. Svemirski teleskop Kepler, lansiran je 2009. godine sa zadatkom da istraži Mliječni put u potrazi za planetom na kojoj bi život bio moguć. Taj “lovac na planete” je dosad pronašao više od 1.000 novih svjetova.

 

Uoči NASA-ine konferencije za novinare, urednik stranice TechCrunch, Mike Butcher, ranije je objavio vijest o planeti Kepler 452B, napisavši da je ona udaljena od nas 1.400 svjetlosnih godina. Međunarodni tim astronoma objelodanio je nedavno otkriće do sada najstarijeg poznatog sunčevog sistema u našoj galaksiji.

 

Riječ je o jako staroj zvijezdi, nazvanoj Kepler 444, oko koje kruži pet planeta nalik Zemlji, što upućuje na zaključak da su se planete formirale tokom cijele historije univerzuma.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Greenteck, montrealska plesna zvijezda, dolazi u Sarajevo