NASA otkrila planetu sličnu Zemlji

Naučni tim misije Kepler Američke svemirske agencije (NASA) objavio je da je otkrivena planeta slična Zemlji u ”naseljivoj zoni” u blizini zvijezde slične Suncu, piše Aljazeera.

 

Ovo otkriće i otkriće 11 drugih malih planeta koje se kandidiraju za status naseljivih planeta predstavljaju veliki korak na putu ka pronalasku ‘druge Zemlje’, saopćeno je iz NASA-e.

 

Novootkrivena planeta Kepler-452b je najmanja planeta koja je do sada otkrivena kako orbitira u naseljivoj zoni… zvijezde tipa G2, poput našeg Sunca, navodi se u saopćenju.

 

Otkrićem ove planete broj otkrivenih planeta popeo se na 1.030. Svemirski teleskop Kepler, lansiran je 2009. godine sa zadatkom da istraži Mliječni put u potrazi za planetom na kojoj bi život bio moguć. Taj “lovac na planete” je dosad pronašao više od 1.000 novih svjetova.

 

Uoči NASA-ine konferencije za novinare, urednik stranice TechCrunch, Mike Butcher, ranije je objavio vijest o planeti Kepler 452B, napisavši da je ona udaljena od nas 1.400 svjetlosnih godina. Međunarodni tim astronoma objelodanio je nedavno otkriće do sada najstarijeg poznatog sunčevog sistema u našoj galaksiji.

 

Riječ je o jako staroj zvijezdi, nazvanoj Kepler 444, oko koje kruži pet planeta nalik Zemlji, što upućuje na zaključak da su se planete formirale tokom cijele historije univerzuma.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Bavarski princ premijerno predstavio novo pšenično Kaltenberg pivo u Sarajevu