Naša porodična bašta: 100 žena obučenih u crveno sadit će neven u napuštenim rovovima prve linije odbrane Sarajeva

Datum objave
23/02/2021
fotografije
Ajla Salkić
art direction
Smirna Kulenović
Umjetnica Smirna Kulenović poziva zainteresovane volonterke svih dobnih skupina da se priključe kreaciji monumentalnog umjetničkog rada u javnom prostoru Naša porodična bašta / Our Family Garden. U utorak, 6. aprila 2021, od 10 do 12h, 100 žena obučenih u crveno skupa će saditi neven u napuštene ratne rovove na prvoj liniji odbrane Sarajeva, na Zlatištu.

Moja nana, moja majka i ja, sadimo sjeme pšenice unutar ratnih rovova koje je moj djed kopao i koristio (1992-1995), dok je bio na prvoj liniji odbrane Sarajeva tokom opsade. Kuća moje nane, u kojoj sam tokom rata živjela, udaljena je samo pet minuta hoda od ove lokacije. (Cicin Han). Tokom sve četiri godine opsade Sarajeva, moj djed se penjao u ove rovove da brani grad. Ovi rovovi bili su i prvo “izletničko” mjesto mog djetinjstva, gdje me nana izvodila, neposredno nakon završetka rata. Ovo mjesto je i dalje zaboravljeno i napušteno, danas je okupirano psima lutalicama, zaraslo i često prekriveno smećem. Upravo ovdje je još jedan nevidljivi spomenik vremenu opsade, palim borcima, ubijenim civilima, žrtvama rata, ali i podsjetnik svima nama preživjelim agresiju nad Sarajevom, podsjetnik na smrt i pobjedu života, kaže Smirna.

Naša porodična bašta je pokušaj da kreiraju živi spomenik na ovoj lokaciji, te da se sve tri generacije žena u Smirninoj porodici suoče sa ovom lokacijom – mjestom odbrane svih nas, naših domova i duhovnih vrijednosti, sa mjestom stradanja, sa pozicijom koja je označavala hrabrost civila u rovovima, koja je predstavljala liniju razdvajanja tame i svijetla, liniju koju i danas moramo braniti na drugi način – suočenjem i spasom od zaborava – kroz akciju sadnje novog života.

Na osnovu velike pažnje koju je ovaj rad već izazvao u javnosti, stoga ga Smirna namjeravam proširiti i učiniti društveno-inkluzivnim i angažiranim.

– Skupljam 100 žena volonterki koje bi 6. aprila zajedno sadile neven (1000 sadnica) u rovove, duž čitave prve linije odbrane (dio koji je najbliži stijenama, iznad Vranjača, Zlatište, Federacija BiH). Ovo je moj pokušaj kreiram “živi” spomenik, u prostoru koji je trenutno napušten i zaboravljen. Odabir biljke neven nije slučajan – ova biljka jedna je odnajljekovitijih kako u svjetskoj, tako i lokalnoj tradicionalnoj medicini. Izdvaja se njena sposobnost da liječi teške
oblike rana, povreda, opekotina nakoži. U vremenu korona virusa, kada zdravlje ponovo postaje centralna okupacija svakodnevice, ističe se važnost dijeljenja znanja o prirodnim metodama zaštite i prevencije, a ja ovom mojom kreacijom, sadnjom nevena, želim ukazati i na važnost kolektivnog liječenja i prevencije zdravlja duše koja već treću deceniju trpi posljedice agresije virusa mržnje i zla rata, istične umjetnica.

Rezultat akcije bit će rovovi prepuni žuto-narandžastog nevena koji bi godinama sami sebe održavali, a svojim izgledom bi predstavljali novu boju svjetlosti i nade – ne samo za ljude već i brojne insekte i pčele koji će pronaći svoj izvor života privučeni njihovom bojom.

Ukoliko želite biti učesnica, pošaljite prijavu na kulenovic.smirna@gmail.com koja uključuje vaše ime i prezime, datum rođenja, broj telefona i imena drugih učesnica iz vaše porodice, ukoliko će i one učestvovati u sadnji nevena. NAPOMENA: Iako je jasno da niko ne bi bespotrebno rizikovao, ali želimo još jednom naglasiti kako je lokacija na kojoj će se saditi sigurna i bez mina. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Lovers Deep podmornica – hotel pod vodom!