Nekoliko savjeta koji će vam koristiti za odabir i nanošenje pudera

Tokom različitih godišnjih doba dešavaju se i same promjene u boji kože, shodno tome u toku godine vaša koža će zahtjevati različite tipove i nijanse samog pudera. Evo nekoliko savjeta kako odabrati savršeni puder, te kako nanijeti isti.

 

 

Osnovna funkcija tečnih pudera i podloga jeste da daju ujednačenu nijansu tena i da prekriju određene probleme na koži tipa crvenila, akni i slično. U slučaju da imate fleke i druge probleme na licu koje vaš tečni puder ne može prekriti koristite baze prije samog pudera koje su predviđene za prekrivanje takvih problema, a to su najčešće kamuflaže, korektori…

 

puder-3

 

 

Najbitnije je znati koji je vaš tip kože

 

Prilikom kupovine pudera, obavezno isprobajte da li taj proizvod odgovara vašem tipu kože, te ne sudite po ambalaži kada je u pitanju sama nijansa pudera jer gledajući samo u ambalažu možete se dovesti u zabludu. Jako je bitno da znate svoj tip kože. Najčešće su slučajevi da nam je koža zimi suha, a da ljeti varira, te da je koža masna ili normalna. Takođe, puno žena zapravo ima mješovitu kožu, što znači da se je T-zona masna, a ostatak lica suh ili obrnuto.

 

Ukoliko niste sigurni koji je tip vaše kože, slijedi nekoliko karakteristika o suhom i masnom tipu kože koje vam mogu biti smjernica za donošenja suda. Suha koža nema sjaj, sklona je perutanju, pore nisu vidljive, te je prisutno blago crvenilo. Dok su kod masne kože pore proširene, lice je izrazito sjajno, te su za ovaj tip kože karakteristične akne.

 

puder-1

 

Masna vs. suha koža

 

Ukoliko ste ustanovili da imate masnu kožu, potražite proizvode koji na sebi imaju oznake tipa oil-free, oil-control, a dame koje ipak imaju suhu kožu trebale bi birati proizvode koji imaju oznake hydrating i prije samog pudera koristiti hidratantnu kremu. Što se tiče zrelije kože, danas postoje cijele linije proizvoda koje su predviđene za ovaj tip kože. Ovakvi proizvodi najčešće na sebi imaju oznake age ili lifting effect.

 

Za testiranje nijanse nanesite najmanje dvije nijanse na čistu kožu na predjelu same vilične kosti, unutrašnji zglob ili ruka nisu baš najbolje mjesto za testiranje nijanse vašeg tena. Budite sigurni da ste dobro provjerili koja je nijansa tena za vas odgovarajuća, jako je bitno da obratite pažnju na lice, vrat, dekolte pa i same ruke, te da vam se nijansa pudera uklopi u boju, koja dominira, otkrivene kože. Kada napravite svoj izbor obavezno se pogledajte i na dnevnom, prirodnom svjetlu.

 

 

puder-2

 

Kako nanijeti puder

 

Kada ste već odredili nijansu tečnog pudera ili fundacije jako je bitan i sam čin nanošenja tena, za što perfektnije nanšenje iskoristite prste, pogotovo kada su u pitanju rubovi oko oka i nosa, te utapkajte puder umjesto da ga razmazujete po licu jer ćete u suprotnom vrlo vjerovatno neravnomjerno i u slojevima nanjeti ten, te će vam lice izgledati šareno. Za veće površine svakako iskoristite spužvicu za nanšenje pudera.

 

Finalni proizvod koji definitivno ne smijete preskočiti kada je u pitanju sam proces nanošenja make- up podloge jeste kameni puder ili puder u prahu koji će matirati vaše lice i dati postojanost cjelokupnom make-upu.

 

piše_Dalila Čulić / Facebook page make-up salona Beauty by Dalila / trazis.me

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
L’Oréal Paris glavna zvijezda crvenog tepiha na Sarajevo Film Festivalu