Nevjerovatne fotografije neobičnog ljubavnog trougla dovest će u pitanje vašu percepciju o vezama

Devetnaestogodišnaj fotografkinja Isadora Kosofsky iz Los Angelesa napravila je nevjerovatnu seriju fotografija jedne neobične ljubavne veze. Riječ je projektu nazvanom The Three u kojem Isidora predstavlja živote tri osobe Jeanie, Adina i Willa, svi imaju preko 80 godina i u romantičnoj su vezi. Trio je poznat kao “razdvojeni trougao”, u kojem Jeanie i Adina “dijele” Willa u romantičnom smislu.

 

3

 

Kosofsky je sa 14 godina počela fotografisati starce u domu nakon što joj je umrla baka po majci. Upoznala je Jeanie, Adina i Willa nekoliko godina poslije, nakon što je fotografisala jednu ženu u domu.

 

Kosofsky je pratila trojac od kad su imali 82, 90 i 84 godine, naravno, uz njihovo dopuštenje, te se odvojeno nalazila s njima svako jutro u staračkom domu. Njen objektiv je zabilježio intimne trenutke Jeanie, Adina i Willa koje su dijelili jedni s drugima, od poljupca u obraz, do šetnje ruku pod ruku. Fotografije nam predstavljaju jedinstvenu i nekonvencionalnu vezu između tri osobe, dirljivu vezu koja dovodi u sumnju tipične monogamske veze, te baca posebno svjetlo na ljepotu starenja.

 

Posmatrala sam Jeanie, Willa i Adina nekoliko sedmica a onda ih pitala da li bih neko vrijeme mogla provesti s njima, ispričala je Kosofsky za HuffPost, neki misle da sam izabrala Jeanie, Willa i Adinu da se družim s njima jer su nekonvencionalni; ali u stvari, prepoznajem dio sebe u svakom od njih. Svaki dan bi se trio našao ispred zasebnih staračkih domova i krenuli bi u potragu za novim „avanturama“, za novom svrhom. Osjećala sam se ugodno što sam dio grupe, rekla je.

 

2

 

Iako je ogromna razlika u godinama između Isadore i tria, njen objektiv probija dobnu barijeru snimanjući nježne poglede i lagane zagrljaje. Nikad nametljiva, ona je uspjela zadržati perspektivu posmatrača, željna da uslika ono što prikazuje komunikaciju u obliku ljubavi i posvećenosti. Ipak, u isto vrijeme, slike nam skreću pažnju na izolaciju koju ljudi dožive pred kraj života, udaljenost koju pojedinac može osjetiti u odnosu na mlađe društvo.

 

 

– Uzbuđenje otkriva tugu. Osjetila sam izolaciju čak i kad sam bila dio grupe, ili para. Osjetila sam bol koja se nalazi odmah na površini njihove romatike. Moja percepcija veze je potvrđena, a ovaj projekt posmatram kao borbu da se voli i bude voljeno, umjesto same ljubavi, rekla je Isadora.

 

Na kraju, fotografije Kosofsky pružaju komplikovan portret usamljenosti i pripadanja, potičući gledatelje da sami kažu šta je to ljubav, gubitak i starenje.

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9

 

prevela i prilagodila Irnisa Fejzić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Ovako zvuči pjesma ENTER SANDMAN kad je obrade tri djevojčice