Nevjerovatne fotografije neobičnog ljubavnog trougla dovest će u pitanje vašu percepciju o vezama

Devetnaestogodišnaj fotografkinja Isadora Kosofsky iz Los Angelesa napravila je nevjerovatnu seriju fotografija jedne neobične ljubavne veze. Riječ je projektu nazvanom The Three u kojem Isidora predstavlja živote tri osobe Jeanie, Adina i Willa, svi imaju preko 80 godina i u romantičnoj su vezi. Trio je poznat kao “razdvojeni trougao”, u kojem Jeanie i Adina “dijele” Willa u romantičnom smislu.

 

3

 

Kosofsky je sa 14 godina počela fotografisati starce u domu nakon što joj je umrla baka po majci. Upoznala je Jeanie, Adina i Willa nekoliko godina poslije, nakon što je fotografisala jednu ženu u domu.

 

Kosofsky je pratila trojac od kad su imali 82, 90 i 84 godine, naravno, uz njihovo dopuštenje, te se odvojeno nalazila s njima svako jutro u staračkom domu. Njen objektiv je zabilježio intimne trenutke Jeanie, Adina i Willa koje su dijelili jedni s drugima, od poljupca u obraz, do šetnje ruku pod ruku. Fotografije nam predstavljaju jedinstvenu i nekonvencionalnu vezu između tri osobe, dirljivu vezu koja dovodi u sumnju tipične monogamske veze, te baca posebno svjetlo na ljepotu starenja.

 

Posmatrala sam Jeanie, Willa i Adina nekoliko sedmica a onda ih pitala da li bih neko vrijeme mogla provesti s njima, ispričala je Kosofsky za HuffPost, neki misle da sam izabrala Jeanie, Willa i Adinu da se družim s njima jer su nekonvencionalni; ali u stvari, prepoznajem dio sebe u svakom od njih. Svaki dan bi se trio našao ispred zasebnih staračkih domova i krenuli bi u potragu za novim „avanturama“, za novom svrhom. Osjećala sam se ugodno što sam dio grupe, rekla je.

 

2

 

Iako je ogromna razlika u godinama između Isadore i tria, njen objektiv probija dobnu barijeru snimanjući nježne poglede i lagane zagrljaje. Nikad nametljiva, ona je uspjela zadržati perspektivu posmatrača, željna da uslika ono što prikazuje komunikaciju u obliku ljubavi i posvećenosti. Ipak, u isto vrijeme, slike nam skreću pažnju na izolaciju koju ljudi dožive pred kraj života, udaljenost koju pojedinac može osjetiti u odnosu na mlađe društvo.

 

 

– Uzbuđenje otkriva tugu. Osjetila sam izolaciju čak i kad sam bila dio grupe, ili para. Osjetila sam bol koja se nalazi odmah na površini njihove romatike. Moja percepcija veze je potvrđena, a ovaj projekt posmatram kao borbu da se voli i bude voljeno, umjesto same ljubavi, rekla je Isadora.

 

Na kraju, fotografije Kosofsky pružaju komplikovan portret usamljenosti i pripadanja, potičući gledatelje da sami kažu šta je to ljubav, gubitak i starenje.

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9

 

prevela i prilagodila Irnisa Fejzić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
GRACE: Lepršavi editorijal koji slavi ženstvenost