Nevjerovatne fotografije nepalskih lovaca na med

Viseći na konopcima sa nekoliko stotina metara visokih litica, nepalski lovci na med bore se protiv planinskih vjetrova i pčela kako bi sakupili med iz zlatnih košnica. Ritual je izuzetno opasan i ponekad smrtonosan. Ne noseći nikakvu zaštitnu opremu, lovci se penju na litice pomoću merdevina od kanapa i sakupljaju med iz ogromnih košnica, nalik gnjezdima, od Apis Laboriosa, najveće medonosne pčele.

 

Tradicija sakupljanja meda iz nepalskih zlatnih košnica stara je hiljadama godina, ali možda neće još dugo trajati, pošto populacija pčela polako opada, usljed toga što klimatske promjene prijete delikatnom ekosistemu, potražnja za ovim medom sve je veća.

 

Nevjerovatne fotografije skupljača meda na nepalskim liticama (2)

 

Pčele umiruju pomoću dima, ali neke se ipak odluče da ljudi nisu dobrodošli. Lovci su se navikli i razvili tolerantnost na ubode. Lokalni Nepalci koriste dva štapa bambusa po osam metara dugačka. Jedan služi za vađenje saća iz košnica, a drugi da ih drži na bezbednoj udaljenosti od stijena i da drži korpu u koju se stavlja saće.

 

Iako je lov na med postao manje-više uređen posljednjih godina, a lovci su profesionalci koji opslužuju po nekoliko sela tokom sezone, ovakav događaj predstavlja veoma značajan vjerski ritual za Gurung narod.

 

Fotograf Andrew Newey očaran hrabrošću lokalnih ljudi, odlučio je otići tamo i zabilježiti tu nevjerovatnu tradiciju.

 

Nevjerovatne fotografije skupljača meda na nepalskim liticama (3) Nevjerovatne fotografije skupljača meda na nepalskim liticama (4) Nevjerovatne fotografije skupljača meda na nepalskim liticama (5) Nevjerovatne fotografije skupljača meda na nepalskim liticama (6) Nevjerovatne fotografije skupljača meda na nepalskim liticama (7) Nevjerovatne fotografije skupljača meda na nepalskim liticama (8) Nevjerovatne fotografije skupljača meda na nepalskim liticama (9) Nevjerovatne fotografije skupljača meda na nepalskim liticama (10) Nevjerovatne fotografije skupljača meda na nepalskim liticama (11)

 

foto_Andrew Newey

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.